Legea pensiilor urmeaza sa se modifice in beneficiul celor care pot incasa pensia de urmas, dar nu indeplineau criteriul timpului necesar pentru casatorie inainte de deces.
Legea nr. 263/2010 stabileste ca pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. in cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus. Totusi, in cazul unei casatorii sub 10 ani, sotul supravietuitor nu are dreptul la pensia de urmas.
Acest lucru se va schimba!
Conform CNPP, in prezent aproximativ 10% din pensiile platite beneficiarilor reprezinta pensii de urmas.
Prin B507/2021 se urmareste, printre altele, ca pensia de urmas sa fie acordata si celor care au fost casatoriti mai putin de 10 ani.
Actul inregistrat pentru dezbatere la Senat si pentru care s-a solicitat procedura de urgenta urmareste reglementarea acordarii dreptului la pensie de urmas pentru sotul supravietuitor si in cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani, dar de cel putin 1 an, prin aplicarea unei penalitati de 0,58% pentru fiecare luna, respectiv de 7,0% pentru fiecare an de casatorie in minus fata de 10 ani. Se asigura astfel acordarea acestui drept si persoanelor care au mai putin de 10 de casatorie, intrucat perioada casatoriei nu ar trebui sa constituie un factor care sa blocheze acordarea unui drept recunoscut altor persoane/pensionari.
A doua situatie pe care propunerea legislativa o indreapta este legata de luarea in considerare la calculul anilor lucrati in grupe de munca in conditii deosebite/grupa l/conditii speciale si a perioadei de timp fractionate - luni, zile (in prezent, se iau in considerare numai anii intregi lucrati), caz in care se va aplica reducerea varstei de pensionare proportional cu timpul lucrat. Perioadele de lucru fractionate trebuie sa fie luate in considerare la calcul stagiului de cotizare realizat in grupe de munca in conditii deosebite/conditii speciale. Este timp muncit la fel cum este si timpul muncit in ani intregi.
In cele din urma,
propunerea mai urmareste ca jurisprudenta creata deja in instante in favoarea pensionarilor care cereau luarea in calcul a veniturilor pentru care s-a platit CAS inainte de 1.4.2001 sa fie aplicata fara a mai fi nevoie de prezenta in sala de judecata.
Actul a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat si urmeaza a intra in Comisii.
Momentan, prevederile sale nu se aplica. Revenim cu actualizari!