Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul I - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul I - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii. Capitolul I Drepturi si indatoriri

Capitolul I Drepturi si indatoriri

Articolul 204
Stabilirea drepturilor judecatorilor si procurorilor se face tinandu-se seama de locul si rolul justitiei in statul de drept, de raspunderea si complexitatea functiei de judecator si procuror, de interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege pentru aceste functii si urmareste garantarea independentei si impartialitatii acestora.

Articolul 205
(1) Pentru activitatea desfasurata, judecatorii si procurorii au dreptul la o remuneratie lunara stabilita in raport cu nivelul instantei sau al parchetului, cu functia detinuta si, dupa caz, in raport cu vechimea sau alte criterii prevazute de lege.
(2) Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege. Salarizarea judecatorilor si a procurorilor se stabileste prin legea speciala privind salarizarea si alte drepturi salariale in domeniul justitiei.
(3) Judecatorii si procurorii militari sunt ofiteri activi in cadrul Ministerului Apararii Nationale si au toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate. Obligatiile in calitate de militari si structura militara de comanda nu pot afecta independenta judecatorilor si procurorilor militari in exercitarea atributiilor judiciare.
(4) Salarizarea si celelalte drepturi cuvenite judecatorilor si procurorilor militari se asigura de Ministerul Apararii Nationale, in concordanta cu prevederile legislatiei privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din sistemul justitiei si cu reglementarile referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de cadru militar activ. In situatia in care anumite drepturi sunt prevazute atat in legislatia aplicabila personalului din sistemul justitiei, cat si in cea aplicabila cadrelor militare, judecatorul sau procurorul militar opteaza pentru unul dintre aceste drepturi.
(5) Acordarea gradelor militare si inaintarea in gradul militar urmator a judecatorilor si procurorilor militari se fac potrivit dispozitiilor legale aplicabile cadrelor militare din Ministerul Apararii Nationale.
(6) Inaintarea in gradul militar urmator se face la propunerea presedintelui Curtii Militare de Apel, pentru judecatorii militari si la propunerea procurorului militar-sef al Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru procurorii militari.
(7) Promovarea in functii de executie sau numirea in functii de conducere la instante militare si parchete militare se poate face indiferent de gradul militar corespunzator functiei respective, participarea la aceste proceduri fiind conditionata de detinerea calitatii de judecator militar sau procuror militar.

Articolul 206
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt liberi sa organizeze sau sa adere la organizatii profesionale locale, nationale sau internationale, in scopul apararii drepturilor si intereselor lor profesionale si pot fi membri ai societatilor stiintifice sau academice, precum si ai oricaror persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, putand face parte din organele de conducere ale acestora.

Articolul 207
(1) Judecatorii si procurorii in functie sau pensionari au dreptul de a li se asigura masuri speciale de protectie impotriva amenintarilor, violentelor sau a oricaror fapte care ii pun in pericol pe ei, familiile sau bunurile lor.
(2) Masurile speciale de protectie, conditiile si modul de realizare a acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Justitiei si a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Masurile concrete de protectie dispuse de organele competente pentru fiecare caz in parte se comunica de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 208
(1) Judecatorii si procurorii, inclusiv cei pensionati, beneficiaza de despagubiri acordate din bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Ministerului Apararii Nationale, dupa caz, in cazul in care viata, sanatatea ori bunurile le sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea.
(2) Despagubirile prevazute la alin. (1) se acorda in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 209
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora beneficiaza anual de un concediu de odihna platit de 35 de zile lucratoare.
(2) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii de studii de specialitate platite pentru participarea la cursuri sau alte forme de specializare organizate in tara sau in strainatate, pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate si de doctorat, precum si la concedii fara plata, potrivit Regulamentului privind concediile judecatorilor, respectiv procurorilor care se aproba prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Judecatorii si procurorii au dreptul la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, precum si la alte concedii si indemnizatii, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Articolul 210
(1) Judecatorii si procurorii au dreptul la locuinta de serviciu sau la decontarea contravalorii chiriei pentru o locuinta, in limitele si conditiile stabilite de lege.
(2) Contractul de inchiriere a locuintelor de serviciu inceteaza la data eliberarii din functie, inclusiv prin pensionare, a titularului.
(3) Judecatorii si procurorii beneficiaza anual de sase calatorii in tara dus-intors, gratuite, la transportul pe calea ferata clasa I, auto, naval si aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru sase calatorii in tara dus-intors, in cazul in care deplasarea se efectueaza cu autoturismul. Aceste drepturi nu au caracter salarial si nu se impoziteaza.
(4) Judecatorii si procurorii in activitate sau pensionari, sotul sau sotia acestora, precum si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala constand in servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, care se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile contractului-cadru din sistemul de asigurari sociale de sanatate si ale respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate, cu exceptia contributiei personale/coplatii care se suporta din bugetul ordonatorilor principali de credite.
(5) Conditiile de acordare in mod gratuit a serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale prevazute la alin. (4) sunt stabilite prin hotarare a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial si nu se impoziteaza.

Articolul 211
(1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functiile de judecator, procuror, judecator de la Curtea Constitutionala, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Curtea Constitutionala, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, judecator financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 1, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, la articolul 211, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.
Nota
Articolele II si III din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023 prevad:
Articolul II
Prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, pentru judecatorul, procurorul, judecatorul de la Curtea Constitutionala, magistratul-asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege, aflat in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul vechimii de cel putin 25 de ani se poate lua in considerare, esalonat, in functie de anul pensionarii, si o perioada maxima de 5 ani in care judecatorul, procurorul sau magistratul-asistent ori personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege a indeplinit functiile de judecator financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, dupa cum urmeaza:
a) in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2031, poate fi valorificata o vechime de cel mult 5 ani in aceste functii;
b) in perioada 1 ianuarie 2032-31 decembrie 2039, poate fi valorificata o vechime de cel mult 4 ani in aceste functii;
c) in perioada 1 ianuarie 2040-31 decembrie 2047, poate fi valorificata o vechime de cel mult 3 ani in aceste functii;
d) in perioada 1 ianuarie 2048-31 decembrie 2054, poate fi valorificata o vechime de cel mult 2 ani in aceste functii;
e) in perioada 1 ianuarie 2055-31 decembrie 2061, poate fi valorificata o vechime de cel mult un an in aceste functii.
Articolul III
(1) Pentru judecatori, procurori, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, care beneficiaza de pensii de serviciu stabilite in baza unor decizii de pensionare emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care indeplinesc conditiile de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru fiecare an care depaseste vechimea de 25 de ani necesara pentru obtinerea pensiei de serviciu, cuantumul net al pensiei de serviciu se majoreaza cu cate 1%.
(2) Persoanele prevazute la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, carora le-au fost emise decizii de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se considera ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de pensia de serviciu in cuantumul stabilit prin aceste decizii potrivit reglementarilor anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator si persoanelor care au decizii de pensionare emise dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi in baza unor cereri inregistrate la casele de pensii inainte de data intrarii in vigoare a acesteia, precum si celor care indeplinesc conditiile de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Pentru fiecare an care depaseste vechimea prevazuta la alin. (1), la cuantumul pensiei de serviciu se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 2, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, la articolul 211, alineatul (2) se abroga.
(3) De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani in aceste functii. Prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 3, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, la articolul 211, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani in aceste functii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.
(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul stabilita prin raportare la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 3, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, la articolul 211, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 4, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, articolul 211 se completeaza cu alineatul (4^1) si, va avea urmatorul cuprins:
(4^1) In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade decat cea avuta in considerare la stabilirea dreptului de pensie, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.
(5) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora au dreptul la pensie de invaliditate in cuantum de 80% din pensia de serviciu calculata potrivit bazei de calcul de la alin. (1), in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii. La data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, beneficiarii pensiei de invaliditate pot solicita pensie de serviciu.
(6) Personalul care are dreptul la pensia de serviciu stabilita potrivit prezentei legi, la pensie de serviciu stabilita potrivit altor acte normative sau la pensie in sistemul public de pensii are obligatia de a opta pentru una din aceste pensii.
(7) Pensiile prevazute de prezentul articol, cu exceptia pensiei de la alin. (5), au regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta.

Articolul 212
(1) Sotul supravietuitor al judecatorului sau procurorului are dreptul, la implinirea varstei de 60 de ani, la pensia de urmas in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul la data decesului sustinatorul, actualizata, dupa caz.
(2) Copiii minori ai judecatorului sau procurorului decedat, copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, precum si copiii cu dizabilitati au dreptul la pensia de urmas, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul la data decesului sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si in procentele prevazute de aceasta lege, in functie de numarul de urmasi.
(3) In cazul in care la data decesului judecatorul sau procurorul nu indeplineste conditiile de acordare a pensiei de serviciu, copiii minori, copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, precum si copiii cu dizabilitati au dreptul la o pensie de urmas in cuantum de 75% din baza de calcul prevazuta la art. 211 alin. (1) a sustinatorului decedat in ultima luna de activitate, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii.

Articolul 213
(1) Partea din pensia de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, care depaseste nivelul pensiei din sistemul public ori, dupa caz, nu se acopera potrivit legislatiei privind sistemul public de pensii se suporta din bugetul de stat.
(2) Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza procentual ori de cate ori se majoreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Actualizarea se realizeaza prin aplicarea asupra pensiei a procentului de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Data actualizarii si procentul de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare se comunica Casei Nationale de Pensii Publice sau casei de pensii teritoriale ori sectoriale competente de catre ordonatorii principali de credite implicati.
Nota
Incepand cu data de 01-01-2024, conform Punctului 5, Articolul I din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, coroborat cu dispozitiile alineatului (1) al articolului XIX, la articolul 213, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica.
Nota
Conform articolului V din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, pentru persoanele care au decizii de pensionare sau indeplinesc conditiile de pensionare pana la data de 1 ianuarie 2024, precum si pentru persoanele in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza procentual ori de cate ori se majoreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Actualizarea se realizeaza prin aplicarea, asupra cuantumului pensiei, a procentului de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Cuantumul net al pensiei de serviciu actualizate nu poate depasi 100% din venitul net, la data actualizarii, al unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, cu exceptia pensiilor de serviciu ale persoanelor prevazute la art. III alin. (2) si (3). Data actualizarii, procentul de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare si, dupa caz, venitul net la data actualizarii al unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, se comunica Casei Nationale de Pensii Publice sau casei de pensii teritoriale ori sectoriale competente de catre ordonatorii principali de credite implicati.
(3) Cererile de pensionare formulate pentru acordarea pensiilor de serviciu prevazute de prezenta lege se depun la casa teritoriala sau sectoriala de pensii competenta. Plata pensiei se face de la data prevazuta in decretul Presedintelui Romaniei ca fiind cea a eliberarii din functie sau, in cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a decretului Presedintelui Romaniei de eliberare din functie.
(4) La data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, casa de pensii competenta stabileste, din oficiu, pensia pentru limita de varsta care face parte din pensia de serviciu.

Articolul 214
(1) Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 211 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie, o infractiune de serviciu sau o infractiune in legatura cu acestea ori o infractiune contra infaptuirii justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.
(2) Punerea in miscare a actiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. (1) atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu, daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public.
(3) Daca se dispune clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, incetarea procesului penal sau renuntarea la aplicarea pedepsei fata de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau, dupa caz, diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.
(4) Hotararea de condamnare sau prin care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, ramasa definitiva, se comunica de catre instanta de executare Consiliului Superior al Magistraturii.
(5) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii va informa Casa Nationala de Pensii Publice cu privire la aparitia uneia dintre situatiile prevazute de prezentul articol care are ca efect acordarea, suspendarea, incetarea sau reluarea platii pensiei de serviciu ori, dupa caz, suspendarea sau reluarea procedurii de solutionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu. Informarea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde elementele necesare pentru aplicarea masurii respective de catre casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al masurii, precum si data de la care se aplica.

Articolul 215
Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 211 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora cu privire la care s-a stabilit sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura. Aceste persoane pot beneficia de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

Articolul 216
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor pot fi mentinuti in functie pana la varsta de 70 de ani. Dupa implinirea varstei de 65 de ani, mentinerea in activitate a acestora se realizeaza numai cu avizul anual al sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii sau al conducatorului institutiei, dupa caz.
(2) Reincadrarea in functia de judecator sau procuror a fostilor judecatori sau procurori eliberati din functie prin pensionare se face fara concurs la instantele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea in cadrul carora au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional avut la data pensionarii. Reincadrarea se face numai la instante sau parchete care nu pot functiona normal din cauza numarului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective si numai daca judecatorul sau procurorul a fost eliberat din functie prin pensionare in ultimii 3 ani anterior reincadrarii. Pe perioada reincadrarii, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%. Prevederile prezentului alineat se aplica in mod corespunzator si celuilalt personal prevazut la alin. (1).
(3) Reincadrarea in functie se face cu respectarea competentei prevazute de lege pentru numirea in aceste functii.
(4) La eliberarea din functie, personalul mentinut in functie potrivit alin. (1) sau reincadrat potrivit alin. (2), dupa caz, are dreptul sa solicite recalcularea pensiei de serviciu, cu luarea in considerare a perioadei lucrate de la data deciziei de pensionare pana la data eliberarii din functie prin decret al Presedintelui Romaniei, in conditiile art. 211 alin. (2), prin raportare la functia avuta si la baza de calcul de la aceasta ultima data.

Articolul 217
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul de specialitate juridica asimilat acestora care au fost eliberati din functie si care beneficiaza de pensie de serviciu pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective.

Articolul 218
(1) Judecatorul si procurorul este obligat sa depuna toate diligentele in vederea finalizarii lucrarilor in curs pana la data eliberarii din functie prin pensionare.
(2) Judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica care intentioneaza sa solicite eliberarea din functie prin pensionare are obligatia de a notifica in scris in acest sens presedintele instantei/conducatorul parchetului ori al institutiei si, dupa caz, Consiliul Superior al Magistraturii, cu cel putin 90 de zile inainte de data prevazuta in cererea acestuia ca fiind cea a eliberarii din functie prin pensionare. Presedintele instantei ori conducatorul parchetului/institutiei ia masuri ca, pana la data eliberarii din functie prin pensionare, judecatorul sau procurorul sa isi finalizeze lucrarile in curs.

Articolul 219
In vederea aplicarii prevederilor prezentei legi referitoare la pensiile de serviciu, se vor emite norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Justitiei.

Articolul 220
(1) Pentru merite deosebite in activitate, judecatorii si procurorii pot fi distinsi cu Diploma Meritul judiciar.
(2) Diploma Meritul judiciar se acorda de Presedintele Romaniei, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Modelul diplomei si modul de confectionare a acesteia se stabilesc, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, de catre ministrul justitiei.

Articolul 221
(1) Pe durata indeplinirii functiei, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National de Expertize Criminalistice si din Institutul National al Magistraturii se bucura de stabilitate si este asimilat judecatorilor si procurorilor, inclusiv in ceea ce priveste sustinerea examenului de admitere, de capacitate si de promovare in grade, evaluarea activitatii profesionale, formarea profesionala, dispozitiile prezentei legi aplicandu-se in mod corespunzator.
Nota
Articolele II si III din LEGEA nr. 282 din 19 octombrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023 prevad:
Articolul II
Prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, pentru judecatorul, procurorul, judecatorul de la Curtea Constitutionala, magistratul-asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege, aflat in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul vechimii de cel putin 25 de ani se poate lua in considerare, esalonat, in functie de anul pensionarii, si o perioada maxima de 5 ani in care judecatorul, procurorul sau magistratul-asistent ori personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege a indeplinit functiile de judecator financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, dupa cum urmeaza:
a) in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2031, poate fi valorificata o vechime de cel mult 5 ani in aceste functii;
b) in perioada 1 ianuarie 2032-31 decembrie 2039, poate fi valorificata o vechime de cel mult 4 ani in aceste functii;
c) in perioada 1 ianuarie 2040-31 decembrie 2047, poate fi valorificata o vechime de cel mult 3 ani in aceste functii;
d) in perioada 1 ianuarie 2048-31 decembrie 2054, poate fi valorificata o vechime de cel mult 2 ani in aceste functii;
e) in perioada 1 ianuarie 2055-31 decembrie 2061, poate fi valorificata o vechime de cel mult un an in aceste functii.
Articolul III
(1) Pentru judecatori, procurori, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, care beneficiaza de pensii de serviciu stabilite in baza unor decizii de pensionare emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care indeplinesc conditiile de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru fiecare an care depaseste vechimea de 25 de ani necesara pentru obtinerea pensiei de serviciu, cuantumul net al pensiei de serviciu se majoreaza cu cate 1%.
(2) Persoanele prevazute la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, carora le-au fost emise decizii de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se considera ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de pensia de serviciu in cuantumul stabilit prin aceste decizii potrivit reglementarilor anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator si persoanelor care au decizii de pensionare emise dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi in baza unor cereri inregistrate la casele de pensii inainte de data intrarii in vigoare a acesteia, precum si celor care indeplinesc conditiile de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Dispozitiile prezentei legi privind cariera, incompatibilitatile si interdictiile, drepturile si indatoririle judecatorilor si procurorilor, precum si abaterile si sanctiunile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor se aplica in mod corespunzator si personalului prevazut la alin. (1).
(3) Actele administrative prevazute de lege privind personalul prevazut la alin. (1) se emit de conducatorul institutiei unde este incadrat.

Articolul 222
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora au obligatia de a se supune, la fiecare 5 ani, unei evaluari psihologice.
(2) Comisiile de evaluare psihologica sunt constituite prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii sau prin decizie a conducatorului institutiei si sunt alcatuite din cate un psiholog din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori al curtilor de apel, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori al parchetelor de pe langa curtile de apel, al Inspectiei Judiciare ori al Institutului National al Magistraturii sau din Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania atestati in conditiile legii. Rezultatele testarii psihologice sunt concretizate intr-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecarei persoane, precum si calificativul „Recomandabil“ sau „Nerecomandabil“, precum si recomandarile prevazute la alin. (3).
(3) Daca in urma evaluarii psihologice judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat acestora primeste calificativul „Nerecomandabil“, comisia de evaluare sesizeaza sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii sau conducatorul institutiei si recomanda efectuarea unei expertize medicale de specialitate, in conditiile legii si/sau urmarea unui program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni, dupa care persoana va fi supusa unei noi evaluari psihologice, in conditiile prezentului articol.
(4) Procedura de evaluare/reevaluare psihologica, inclusiv plata membrilor comisiilor si desfasurarea programului de consiliere psihologica se stabilesc prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv prin ordin al conducatorului institutiei.

Articolul 223
(1) Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in profesie si in societate.
(2) Relatiile judecatorilor si procurorilor la locul de munca si in societate se bazeaza pe respect si buna-credinta.

Articolul 224
(1) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa rezolve lucrarile in termenele stabilite si sa solutioneze cauzele in termen rezonabil, in functie de complexitatea acestora, si sa respecte secretul profesional.
(2) Judecatorul si magistratul-asistent sunt obligati sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor la care au participat, inclusiv dupa incetarea exercitarii functiei.

Articolul 225
(1) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa aiba, in timpul sedintelor de judecata, tinuta vestimentara corespunzatoare instantei la care functioneaza.
(2) Tinuta vestimentara se stabileste prin hotarare a Guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, si se asigura in mod gratuit.

Articolul 226
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Votati articolul "Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul I - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016