Legea se schimba si, de data aceasta, in folosul celor care au nevoie si sunt indreptatiti sa primeasca banii. Astfel, titularul pensiei de urmas va primi toti banii cuveniti celui decedat, nu doar cuantumul calculat de stat.
Legea nr. 263/2010 beneficiaza de o actualizare important in Parlament. Titularul pensiei de urmas va primi toti banii celui decedat, nu doar o parte din aceasta. Masura ar urma sa se aplice timp de doi ani de la trecerea in nefiinta, dupa care se revine pe formula de calcul a pensiei de urmas.
--
IMPORTANT! Legea s-a schimbat! Pensia de urmas va avea o alta forma si mai multe aplicari! Detaliile complete sunt
AICI!
--
Noua pensie integrala s-ar cuveni, astfel, timp de 24 de luni persoanelor care se afla in drept sa il mosteneasca pe cel care a decedat, daca acesta indeplinea cel putin una dintre urmatoarele conditii:
Abia dupa trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei mostenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmas, aplicabila in prezent.
Pensia de urmas se cuvine, conform legii, copiilor si sotului supravietuitor, daca cel decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru a putea iesi la pensie.
Potrivit legislatiei in vigoare, "sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani".
Cu toate acestea, chiar si in cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar a fost de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza, potrivit legii, "cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus".
Copiii, in schimb, au dreptul la pensie de urmas astfel: