Legea se schimba si, de data aceasta, in folosul celor care au nevoie si sunt indreptatiti sa primeasca banii. Astfel, titularul pensiei de urmas va primi toti banii cuveniti celui decedat, nu doar cuantumul calculat de stat.
Legea nr. 263/2010 beneficiaza de o actualizare important in Parlament. Titularul pensiei de urmas va primi toti banii celui decedat, nu doar o parte din aceasta. Masura ar urma sa se aplice timp de doi ani de la trecerea in nefiinta, dupa care se revine pe formula de calcul a pensiei de urmas.
--
IMPORTANT! Legea s-a schimbat! Pensia de urmas va avea o alta forma si mai multe aplicari! Detaliile complete sunt
AICI!
--
Noua pensie integrala s-ar cuveni, astfel, timp de 24 de luni persoanelor care se afla in drept sa il mosteneasca pe cel care a decedat, daca acesta indeplinea cel putin una dintre urmatoarele conditii:
- indeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani inainte de accesarea pensiei pentru limita de varsta, respectiv 61 de ani la femei si 63 de ani la barbati, conform legislatiei in vigoare; si/sau
- indeplinea varsta legala cu stagiu complet de cotizare, conform legislatiei in vigoare, iar decesul a avut loc in intervalul de pana la doi ani, dupa data accesarii drepturilor de pensie cuvenite pentru limita de varsta, respectiv 63-65 de ani la femei si 65-67 de ani la barbati.
Abia dupa trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei mostenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmas, aplicabila in prezent.
Pensia de urmas se cuvine, conform legii, copiilor si sotului supravietuitor, daca cel decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru a putea iesi la pensie.
Potrivit legislatiei in vigoare, "sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani".
Cu toate acestea, chiar si in cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar a fost de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza, potrivit legii, "cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus".
Copiii, in schimb, au dreptul la pensie de urmas astfel:
- pana la varsta de 16 ani;
- daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; dar si
- pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada de pana la implinirea varstei de 16 ani ori pe perioada in care isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi insa varsta de 26 de ani.
Ramane de vazut daca proiectul de modificare a Legii nr. 263/2010 va ajunge pe masa presedintelui pentru promulgare.
Revenim cu actualizari, de indata ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<