Contractul individual de munca se modifica prin completarea actului de angajare cu informatii despre salarizare, conditiile perioadei de proba sau programul de lucru, potrivit reglementarilor din noua lege promulgata de presedintele Romaniei pentru modificarea Codului Muncii si a Codului Administrativ.
Conform noilor prevederi, Inspectia Muncii pune la dispozitia angajatilor si a angajatorilor modelul-cadru al contractului individual de munca, stabilit prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, prin publicarea pe site-ul institutiei.
...Kit de acte obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare ...click AICI pentru detalii si comenzi<<<
Astfel, angajatorii sunt obligati sa introduca in noul contract de munca informatii precum:
- locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa-si desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
- salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata;
- durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi
- durata si conditiile perioadei de proba, daca exista.
- dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
- suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.
In situatia in care angajatorul nu informeaza salariatul cu privire la toate elementele prevazute de prezenta lege, acesta poate sesiza Inspectia Muncii. In cazul angajatorilor care au stabilite prin lege organe de inspectie proprii, salariatul se adreseaza acestora.
In situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile de informare, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, are dreptul sa sesizeze instanta de judecata competenta si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neindeplinirii de catre angajator a obligatiei de informare.
...Kit de acte obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare ...click AICI pentru detalii si comenzi<<<
Important! Conform noilor reglementari, este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii!
In plus, noua lege prevede ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca,
beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
Modelul-cadru al contractului individual de munca se stabileste, prin ordin al ministrului Muncii si Solidaritatii sociale, la Initiativa Inspectiei Muncii, in termen de 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.