Avocatul Poporului, Renate Weber, anunta ca Legea prin care parlamentarii raman fara pensii speciale este constitutionala si nu va fi atacata.
"Noi am discutat foarte serios in cateva randuri acest lucru, am fost deja sesizati informal si inainte ca legea sa fie adoptata, dupa adoptare am primit chiar o petitie in mod oficial din partea Asociatiei Fostilor Parlamentari (...) Noi nu am identificat in aceasta lege un motiv de neconstitutionalitate, in sensul in care, in urma Deciziei 900 din 15 decembrie 2020 a Curtii Constitutionale, lucrurile s-au clarificat in opinia noastra, adica acolo, in acea decizie, Curtea Constitutionala practic deschide usa pentru modificari legislative, inclusiv pentru abrogari de asemenea pensii", a spus Renate Weber la radio.
Potrivit lui Renate Weber, in acea decizie, CCR precizeaza foarte clar ca doar magistratii sunt cei care au un suport constitutional pentru a fi beneficiarii unor pensii speciale.
"Incompatibilitatile lor sunt prevazute de Constitutie. Se refera Curtea acolo si la ce inseamna independenta acestora, dar citind decizia cu un ochi foarte atent, mi s-a parut ca, de fapt, Curtea spune ca pentru celelalte categorii de beneficiari de astfel de pensii e o chestiune de optiune politica, iar din perspectiva aceasta cred ca practica, in general, chiar in cadrul UE, difera de la stat la stat. In Romania, multa vreme nu au existat astfel de pensii, dupa ce ele au fost introduse, acum s-a decis ca trebuie eliminate. Poate se va gasi o alta forma prin care parlamentarii sa poata sa obtina astfel de pensii, nu stiu, dar pe ceea ce am vazut in acest moment, noi nu am identificat un motiv clar de neconstitutionalitate", a subliniat Avocatul Poporului.
Cat priveste teoria drepturilor castigate, Renate Weber este de parere ca aceasta nu se sustine in cazul Legii privind desfiintarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pentru ca actul normativ nu prevede sa le ia beneficiarilor pensiile speciale obtinute pana in prezent, ci se refera la situatia in viitor.
Intrebata daca legea mai poate fi atacata, ea a raspuns: "Nu am atacat-o, nu a atacat-o nici Guvernul la Curtea Constitutionala, desi Guvernul a comunicat un punct de vedere Parlamentului, atunci cand i s-a cerut, prin care nu este, de fapt, de acord cu legea votata in cele din urma in Parlament. Cu toate acestea, punctul de vedere nu produce efecte juridice si cu toate acestea Guvernul nu a atacat legea la Curtea Constitutionala. Cred ca aici va trebui ca insisi beneficiarii de pana acum ai unei astfel de pensii sa se gandeasca in ce masura, pe calea unei exceptii in cadrul unui proces civil, vor putea sa faca acest lucru. Nu intra in competentele noastre sa dam sfaturi in acest sens, dar ei vor putea sa analizeze".
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, act normativ prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru parlamentari.