Capitolul III - Contributia de asigurari sociale - Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice
CAPITOLUL III
Contributia de asigurari sociale
Art. 27
(1) Contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datoreaza contributii de asigurari sociale si sunt prevazuti, in mod expres, de Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
a) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, cele care realizeaza venituri ca urmare a desfasurarii unor activitati independente, precum si cele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) persoanele juridice si fizice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorilor.
(2) Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii si persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare sociala.
(3) Cotele de contributii de asigurari sociale sunt prevazute in Codul fiscal.
Art. 28
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Art. 29
(1) Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora.
(11) Avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, se mentin pana la data de 1 septembrie 2021, data pana la care angajatorii au obligatia de a normaliza conditiile de munca.
(12) Perioada cuprinsa intre data de 31 decembrie 2018 si data de 1 septembrie 2021 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza contributia de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Abrogat
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) Abrogat
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 5 in 5 ani, locurile de munca in conditii speciale de munca prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale, stabilita prin hotarare a Guvernului.
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.
Art. 31
(1) In situatia contractului de asigurare sociala contributia de asigurari sociale se datoreaza de la data incheierii acestuia, in aceeasi cota prevazuta de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, in intelesul Codului Fiscal.
(2) Asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) datoreaza cota de contributie de asigurari sociale conform prevederilor Codului fiscal.
Art. 32
(1) Plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (2) se face lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati, in baza contractului de asigurare.
(2) Plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Art. 33
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor sistemului public de pensii, cu exceptia acelora care sunt asigurati in baza contractului de asigurare sociala, este prevazuta in Codul fiscal.
Art. 34 - Abrogat
Art. 35 - Abrogat
Art. 36
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Art. 37
(1) Nu se datoreaza contributie de asigurari sociale asupra sumelor expres exceptate, prevazute in Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari sociale nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii.
Art. 38 - Abrogat
Art. 39
(1) Contributia de asigurari sociale prevazuta de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale conform Codului fiscal se plateste lunar de catre angajator impreuna cu contributia de asigurari sociale pe care acesta o datoreaza, dupa caz, in calitate de contribuabil, bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Contributia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contributia de asigurari sociale prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.
(3) Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care platitorii au depus declaratia nominala de asigurare, CNPP transmite fiecarui administrator lista nominala de virare a sumelor catre fondul de pensii pe care acesta il administreaza.
(4) Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorul a depus declaratia nominala de asigurare, CNPP vireaza catre fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile datorate acestor fonduri.
Art. 40
(1) In cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.
(2) Pentru ceilalti asigurati ai sistemului public de pensii termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este prevazut in Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 41
(1) Activitatea privind administrarea creantelor provenind din contributii de asigurari sociale, datorate de persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajator sau de entitatile asimilate angajatorilor, precum si de persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, precum si constatarea si sanctionarea contraventiilor se realizeaza de organul fiscal central, in baza prevederilor Codului de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) ANAF si CNPP colaboreaza si fac schimb de informatii referitoare la declararea/achitarea contributiilor de asigurari sociale.
Art. 42
Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (2) activitatea de colectare a contributiilor de asigurari sociale se realizeaza de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.
Art. 43 - Abrogat
Art. 44
(1) In situatia persoanelor asigurate pe baza contractului de asigurare sociala, plata cu intarziere a contributiei de asigurari sociale genereaza obligatia de plata a unor dobanzi si penalitati de intarziere, conform reglementarilor legale in materie. Cota dobanzilor si penalitatilor de intarziere este cea stabilita prin Codul de procedura fiscala.
(2) Sumele reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere se fac venit la bugetul asigurarilor sociale de stat si se calculeaza conform reglementarilor legale in materie.
(3) Calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere se efectueaza de catre casa teritoriala de pensii, competenta conform legii.
Art. 45
(1) In sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre asigurat si, dupa caz, de catre angajator.
(11) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV care au depus declaratia individuala de asigurare, daca la definitivarea anului fiscal se constata ca venitul net/brut anual realizat la sfarsitul anului este mai mic decat 12 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata si acestia au platit contributie de asigurari sociale, stagiul de cotizare se determina prin raportarea venitului la care s-a achitat contributia de asigurari sociale la salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (2), asigurate pe baza contractului de asigurare sociala, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat si platit, conform legii, contributia de asigurari sociale, inclusiv dobanzile si penalitatile de intarziere aferente.
(3) Dobanzile si penalitatile de intarziere datorate de persoanele prevazute la alin. (2) se incaseaza de catre casa teritoriala de pensii competenta.
Art. 46 - Abrogat
Art. 47
(1) Contractul de asigurare sociala poate fi reziliat la initiativa oricareia dintre parti, conform clauzelor prevazute in contract.
(2) In cazul rezilierii contractului de asigurare sociala, contributiile de asigurari sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifica la stabilirea dreptului de pensie.
Art. 48 - Abrogat
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) Abrogat
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.
Art. 50
Stagiul de cotizare se certifica, la cererea asiguratilor sistemului public de pensii, de catre CNPP/casele teritoriale de pensii.
>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice!<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE