Plata – de la sensul comun la cel juridic
Termenul de plata nu ne este deloc strain, avand in vedere ca nu trece o zi fara sa remitem o suma de bani pentru achizitionarea unui bun necesar folosintei zilnice. Daca in limbajul comun plata se refera strict la o suma de bani, din punct de vedere juridic acest termen are o conotatie mai ampla.
Astfel, plata in sens juridic reprezinta executarea oricarei obligatii la care este tinuta o persoana, fie ca ea se refera la predarea bunului cumparat catre noul titular al dreptului de proprietate , fie ca are in vedere executarea unei lucrari de catre antreprenor. Si incheierea unui contract in numele mandantului poate fi considerata o plata sau chiar executarea transportului de catre caraus.
Dupa cum putem observa, plata nu reprezinta altceva decat un mijloc prin care obligatia debitorului se stinge, fiind tratata ca atare si de codul nostru civil, in cuprinsul articolului 1091. Trebuie sa subliniem indatorirea debitorului de a-si executa intocmai obligatia, el neputand sa il sileasca pe creditor sa primeasca alt lucru in schimbul celui initial. Mai mult, nu se poate recurge la aceast mijloc pentru stingerea obligatiei chiar daca obiectul oferit creditorului ar fi de o valoare mai mare. Creditorul isi poate exprima insa consimtamantul in acest sens, obligatia stingandu-se prin alt mijloc juridic si anume prin “dare in plata”.
Se mai pot ridica si alte probleme cu privire la plata si anume: Cine poate face plata? Catre cine se poate face? In ce loc se va efectua plata si in ce moment? Si bineinteles cum se poate face dovada platii?
>>> Integral pe e-juridic.ro Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori 250 Modele Fise de Post Fise distractive pentru gradinita Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri