Faptele juridice licite ca izvoare de obligatii, fiind fapte extracontractuale, cad sub incidenta regulii stabilite de art. 103 din Legea nr. 71/2011, potrivit caruia, ”obligatiile nascute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozitiilor legii in vigoare la data producerii ori, dupa caz, a savarsirii lor”, dar si a exceptiei de la aceasta, instituita prin art. 118 din aceeasi lege, conform caruia, ”obligatiile extracontractuale nascute inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse modurilor de stingere prevazute de acesta”.
Pentru gestiunea de afaceri (gestiunea intereselor altuia), regula este reluata, intr-o alta formulare, de art. 110 din Legea nr. 71/2011, care prevede ca dispozitiile art. 1.330-1.340 C.civ. din 2009 nu sunt aplicabile gestiunii de afaceri incepute inainte de data intrarii in vigoare a acestuia.
Asadar, in cazul gestiunii de afaceri se aplica legea care era in vigoare la data la care a inceput gestiunea, adica la data efectuarii primului act material sau juridic cu intentia de a gera interesele altuia.
Plata nedatorata este guvernata de legea in vigoare la data la care a fost efectuata, adica la data la care solvensul a executat obligatia de care nu era tinut.
In cazul imbogatirii fara justa cauza se aplica legea care era in vigoare la data la care s-a produs imprejurarea ce a condus la imbogatirea, neimputabila dar fara temei juridic, a unei persoane in detrimentul saracirii alei persoane.
In schimb, modurile de stingere a obligatiilor nascute pe temeiul gestiunii de afaceri, platii nedatorate si imbogatirii fara justa cauza cad sub incidenta legii in vigoare la data cand se produce stingerea, deci daca asemenea obligatii se sting dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, atunci dispozitiile acestuia, inclusiv cele referitoare la restituirea prestatiei nedatorate, sunt aplicabile.
Prof. dr. Gabriel Boroi