Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Registrul de Evidenta Fiscala PFA Memorator Gramatica Gimnaziu
Inspectorii de munca asigura nu doar securitatea si sanatatea in munca, ci si faptul ca zilele de concediu de odihna sunt oferite corect, ca incapacitatea de munca produce efecte conform legii, ca angajatele insarcinate si cele care alapteaza au parte de drepturile conferite de catre legiuitor si nu numai.
Atentie la faptul ca una dintre cele mai mari amenzi este cea instituita in cazul angajatorilor care primesc la munca pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Temeiul legal este art. 260, alin. (1), lit. e) din Codul Muncii. Amenzile se incadreaza in intervalul 10.000 - 20.000 de lei.
De asemenea, legiuitorul a stabilit si faptul ca salariatele gravide, cele care si-au reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie, precum si cele care alapteaza nu pot fi constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut. Neindeplinirea obligatiei de a preveni expunerea acestor salariale la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea se pedepseste cu amenda contraventionala de la 2.500 de lei si pana la 5.000 de lei, conform art. 27, alin. (1) lit. a) din OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Alte amenzi mari instituite de inspectorii de munca:
3.000 - 6.000 de lei amenda pentru neplata remuneratiei cuvenite zilierilor, conform art. 12 lit. b) din Legea nr. 52/2011.
4.000 - 10.000 de lei amenda pentru utilizarea de zilieri cu varsta sub 16 ani.
5.000 - 10.000 de lei amenda pentru neacordarea zilelor de sarbatoare legala sau necompensarea cu timp liber corespunzator.
1.500 - 3.000 de lei amenda pentru nerespectarea dispozitiilor privind ...
Cititi aici un material realizat de specialistii LegislatiaMuncii.ro Legislatia muncii de la A la Z prin prisma amenzilor aplicate de ITM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE