Avand in vedere informatiile identificate in spatiul public cu privire la modul de constituire a comisiei de inventariere a arhivei SIPA, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa furnizeze urmatoarele precizari si lamuriri:
Inca de la bun inceput, viziunea initiatorului acestui demers de ordin administrativ a fost in sensul ca aceasta comisie de inventariere sa nu aiba in componenta si magistrati.
In acest sens sunt relevante dispozitiile art. 2 alin.1, 2 si 5 din HG nr.410/9 iunie 2017, privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie, conform carora:
"alin.1 - Comisia este alcatuita dintr-un numar de 5 persoane, numite prin ordin al ministrului justitiei. Doi dintre membrii Comisiei sunt din cadrul Ministerului Justitiei, unul dintre membri este din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar ceilalti doi sunt propusi de catre Secretariatul General al Guvernului.
alin.2 - Institutiile prevazute la alin. (1) vor propune fiecare cate un supleant, care vor fi numiti prin ordin al ministrului justitiei.
………………………………………………………………………………………….............
alin.5 - (5) Membrii Comisiei si supleantii acestora trebuie sa aiba, potrivit legii, autorizatie de acces la informatii clasificate secrete de stat."
Solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre ministrul justitiei, la data de 19 iunie 2017, de desemnare a unui magistrat cu certificat ORNISS pentru a fi detasat in Ministerul Justitiei, a fost formulata in aceeasi perioada (mai-iunie 2017) in care, domnul ministru a dipus incetarea de indata a detasarilor tuturor magistratilor din Ministerul Justitiei, cu explicatia ca activitatea specifica Ministerului Justitiei nu presupune expertiza unor magistrati.
Date fiind aceste imprejurari, intrucat detasarea unui magistrat in interiorul sau in afara sistemului judiciar presupune acordul prealabil scris al acestuia, iar solicitarea ministrului justitiei viza detasarea unui magistrat detinator al certificatului ORNISS, Consiliul Superior al Magistraturii a informat Ministerul Justitiei asupra nevoii de acordare a unui termen rezonabil pentru a putea chestiona corpul magistratilor, in vederea identificarii unui potetial candidat care sa corespunda profilului solicitat. Aceste demersuri au parut a ramane evident fara obiect la momentul la care ministrul justitiei a numit Comisia pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva D.G.P.A., la data de 12 iulie 2017.
Tinand cont de aceleasi circumstante si, in principal, de dispozitiile normative sus mentionate, analizand solicitarea ministrului justitiei de detasare a unui magistrat aflat in activitate in Ministerul Justitiei pe o perioada de 3 ani, Comisia nr.1 - "Legislatie si cooperare interinstitutionala" din cadrul CSM a apreciat ca o asemenea detasare nu se impune, in raport de faptul ca Hotararea Guvernului nr.410/2017 nu include in componenta acestei comisii un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Astfel se explica minuta Comisia nr.1 - "Legislatie si cooperare interinstitutionala" din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la neincluderea unui magistrat printre membrii care alcatuiesc astazi aceasta comisie de inventariere.
CSM - Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE