Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania au fost publicate precizari importante cu privire la Proiectul de lege referitor la mdificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Redam cateva pasaje din precizarile U.N.B.R.:
"Dispozitiile din proiectul de lege se refera la protejarea comunicarilor dintre client si avocat, atata vreme cat avocatul nu este suspectat de comiterea unor infractiuni. Principiile secretului profesional si al confidentialitatii comunicarilor avocat client sunt garantii ale drepturilor fundamentale la aparare si la un proces echitabil. Proiectul de lege tinde sa apere aceste garantii si sa apere atat avocatul, cat si justitiabilul, de presiunile nejustificate legal, in vederea obtinerii de probe.
Astfel, in proiectul adoptat de Senat, se precizeaza foarte clar ca perchezitiile la sediul avocatului si confiscarea de documente, indiferent de suportul pe care se afla, sunt admisibile numai in masura in care avocatul insusi nu este suspectat, potrivit unor indicii temeinice, ca a comis fapte penale (art. 35, alin. 11, din Proiectul de lege privind modificarea si completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat)."
Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania au fost redate si reglementarile in vigoare din Legea nr. 51/1995 cu privire la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau ridicarea de inscrisuri si bunuri, precum si completarile la aceste dispozitii, conform Proiectului de lege care ar putea modifica si completa legea profesiei de avocat.
Acestea pot fi consultate aici >>>
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<