La sedinta din data de 30.03.2011 din Palatul Justitiei, cu participarea reprezentantilor conducerii Curtii de Apel Bucuresti si a reprezentantilor mediatorilor din Romania, Decanul Baroului Bucuresti si-a reafirmat pozitia sa, in sensul ca avocatii, conform art.3 lit.f din Legea profesiei de avocat, au posibilitatea sa presteze activitati de mediere, nefiind necesara participarea lor la vreun curs de mediere.
De asemenea, Decanul Baroului Bucuresti a considerat ca este inutila incheierea unui protocol intre avocati si mediatori deoarece competentele lor profesionale sunt stabilite concret de legislatia in vigoare.
In aceeasi ratiune de idei, Decanul Baroului Bucuresti a apreciat ca publicarea Tabloului mediatorilor prin afisarea lui la fiecare instanta de judecata este practic imposibila, avand in vedere schimbarile permanente care pot surveni in continutul sau, precum si numarul mare de mediatori.
Nu poate exista vreo concurenta intre cele doua profesii in conditiile in care, in exercitarea competentelor lor profesionale, mediatorii si avocatii desfasoara activitatile prevazute expres de lege.
Discutiile vin intr-un context mai larg, in conditiile in care aparitia medierii si a mediatorilor a creat o serie de discutii vizavi de cine trebuie si cine ar trebui sa poata face acest lucru. Recent, deputatul PNL Alina Gorghiu este de parere ca Legea Medierii ar trebui modificata, astfel incat aceasta metoda alternativa de solutionare a conflictelor sa devina obligatorie in cazul anumitor litigii.
Procedura medierii a fost introdusa in Romania, pentru prima oara, in anul 2006, prin Legea 192/2006, ulterior modificata si completata prin Legea 370.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<