La sedinta din data de 30.03.2011 din Palatul Justitiei, cu participarea reprezentantilor conducerii Curtii de Apel Bucuresti si a reprezentantilor mediatorilor din Romania, Decanul Baroului Bucuresti si-a reafirmat pozitia sa, in sensul ca avocatii, conform art.3 lit.f din Legea profesiei de avocat, au posibilitatea sa presteze activitati de mediere, nefiind necesara participarea lor la vreun curs de mediere.
De asemenea, Decanul Baroului Bucuresti a considerat ca este inutila incheierea unui protocol intre avocati si mediatori deoarece competentele lor profesionale sunt stabilite concret de legislatia in vigoare.
In aceeasi ratiune de idei, Decanul Baroului Bucuresti a apreciat ca publicarea Tabloului mediatorilor prin afisarea lui la fiecare instanta de judecata este practic imposibila, avand in vedere schimbarile permanente care pot surveni in continutul sau, precum si numarul mare de mediatori.
Nu poate exista vreo concurenta intre cele doua profesii in conditiile in care, in exercitarea competentelor lor profesionale, mediatorii si avocatii desfasoara activitatile prevazute expres de lege.
Discutiile vin intr-un context mai larg, in conditiile in care aparitia medierii si a mediatorilor a creat o serie de discutii vizavi de cine trebuie si cine ar trebui sa poata face acest lucru. Recent, deputatul PNL Alina Gorghiu este de parere ca Legea Medierii ar trebui modificata, astfel incat aceasta metoda alternativa de solutionare a conflictelor sa devina obligatorie in cazul anumitor litigii.
Procedura medierii a fost introdusa in Romania, pentru prima oara, in anul 2006, prin Legea 192/2006, ulterior modificata si completata prin Legea 370.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca un salariat are 2 contracte de munca, la 2 angajatori diferiti, concediul de odihna il primeste de la fiecare conform contractului individual de munca, corect ? Concediul de odihna se acorda fractionat daca la unul din angajatori este angajat cu jumatate de norma?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea a primit in luna noiembrie 2024 de la Casa de pensii decizia de pensionare partial anticipata pe Legea 263- dosarul fiind depus de salariat in august 2024 pentru un salariat. Salariatul nu doreste punerea in practica a deciziei, drept pentru care l-am trimis la Casa de pensii sa anuleze decizia, ca sa nu ii incetez contractul cf. art. 56, lit. c - Codul muncii. Cei de la Casa de pensii i-au spus ca nu este cazul atata vreme cat nu depune decizia de incetare a contractului, nu i se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<