Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 51 din 1995. Despre organizarea si exercitarea profesiei de avocat

Legea profesiei de avocat a fost republicata in 2011, consolidata cu OUG 10/2011.

 

Legea nr. 51 din 1995 contine cele mai importante prevederi ce reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

 

Profesia de avocat

Conform actului, discutam despre o profesie libera si independenta, cu organizare si functionare autonome. Avocatul promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului.

Doar avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte pot exercita profesia de avocat.

 

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru a deveni membru al unui barou din Romania:


a) are exercitiul drepturilor civile si politice;
b) este licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege;
c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.

 

Avocatul se supune doar:

 

- legii,

- statutului profesiei si

- codului deontologic.

 

Orice persoana are dreptul sa isi aleaga avocatul, in mod liber.

 

Este nedemn de a fi avocat:


a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;


b) cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca, sau a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie, ca sanctiune disciplinara;
 

c) cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;


d) falitul fraudulos, chiar reabilitat.

 

Activitatea avocatului cuprinde:

 

a) consultatii si cereri cu caracter juridic;

b) asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice si a institutiilor, precum si a altor persoane juridice, in conditiile legii;

c) redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare;

d) asistarea si reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate in fata altor autoritati publice cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor incheiate;

e) apararea si reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile acestora cu autoritatile publice, cu institutiile si cu orice persoana romana sau straina;

f) activitati de mediere;

g) activitati fiduciare constand in primirea in depozit, in numele si pe seama clientului, de fonduri financiare si bunuri, rezultate din valorificarea sau executarea de titluri executorii, dupa incheierea procedurii succesorale sau a lichidarii, precum si plasarea si valorificarea acestora, in numele si pe seama clientului, activitati de administrare a fondurilor sau a valorilor in care acestea au fost plasate;

h) stabilirea temporara a sediului pentru societati comerciale la sediul profesional al avocatului si inregistrarea acestora, in numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor societatilor astfel inregistrate;

i) activitatile prevazute la lit. g) si h) se pot desfasura in temeiul unui nou contract de asistenta juridica;

j) orice mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare, in conditiile legii.


 

In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta avocatul este protejat de lege, conform art. 4 din Legea nr. 51/1995.


Formele de exercitare a profesiei de avocat sunt:

- cabinete individuale,
- cabinete asociate,
- societati civile profesionale
- societati profesionale cu raspundere limitata.

In cabinetul individual isi poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau impreuna cu alti avocati colaboratori.


Nu neglijam faptul ca avocatul pdetine libertatea de a schimba oricand forma de exercitare a profesiei, cu instiintarea baroului din care face parte.


Cu toate acestea, avocatul nu isi poate exercita profesia, in acelasi timp, in mai multe forme de exercitare a acesteia.

Incompatibilitate cu exercitarea profesiei de avocat:

a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Exercitarea profesiei de avocat este compatibila cu:

a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b) activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior;
c) activitatea literara si publicistica;
d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.


Avocatul este dator sa pastreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost incredintata, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.


Conditie esentiala pentru a exercita profesia de avocat

 

La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani. In aceasta perioada, detine titlul de avocat stagiar.

 

Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare.

 

Avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.

 

Cine poate indruma un avocat stagiar?

 

Doar un avocat definitiv, cu vechime de minim 6 ani in aceasta calitate si care detine o reputatie profesionala nestirbita poate indruma un avocat stagiar!

 

Calitatea de avocat inceteaza:


a) prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei;
b) prin deces;
c) daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara;
d) daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.

 

Calitatea de avocat este suspendata:


a) in caz de incompatibilitate, pe durata existentei acestei stari;
b) pe perioada interdictiei de a profesa, dispusa prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
c) in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor;
d) la cererea scrisa a avocatului.

 

 

Va amintim faptul ca recent a fost lansat in dezbatere un proiect de lege care ar putea aduce modificari in profesia de avocat.

 

In data de 29 iunie 2015, Senatul a adoptat cu 85 de voturi favorabile, 41 nefavorabile si 2 abtineri, proiectul de lege care ar putea modifica legea profesiei de avocat.

 

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere in data de 17 decembrie 2014.

 

Conform expunerii de motive: "se impune modificarea si completarea Legii nr. 51/ 1995 ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale nr. 297 din 22 mai 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 521 din 14.07.2014 prin care prevederile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 au fost declarate neconstitutionale, in sensul ca, <>, Curtea apreciind ca prin instituirea obligatiei incetarii starii de incompatibilitate in termen de doua luni de la emiterea deciziei de primire in profesie, in consecinta, in cazul neindeplinirii acestei obligatii, a excluderii din profesie, constituie o veritabila sanctiune, care depaseste limitele a ceea ce este adecvat si necesar pentru atingerea scopului avut in vedere, solutia fireasca intr-o astfel de situatie fiind aceea a trecerii, din oficiu sau la cerere, avocatilor aflati in stare de incompatibilitate la data primirii in profesie pe tabloul avocatilor incompatibili, astfel cum se intampla cu acei avocati a caror stare de incompatibilitate survine dupa primirea in profesie."

 

Mai mult, in expunerea de motive s-a amintit faptul ca in data de 27 ianuarie 2012, in MO nr. 67, s-a statuat faptul ca dispozitiile art. 21 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 nu sunt constitutionale. Aceste prevederi spun ca profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al 3-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul unde isi desfasoara activitatea.

 

Mai multe informatii despre Proiectul de lege care ar putea modifica Legea nr. 51/1995 aici.




Maria Nicutar




de Maria Nicutar
Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR






 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 15 Iulie 2015
Votati articolul "Legea nr. 51 din 1995. Despre organizarea si exercitarea profesiei de avocat":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016