Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a precizat ca cetatenii pot apela cu incredere la mediatori si pot solicita judecatorilor inchiderea dosarelor prin acorduri de mediere, informeaza Agerpres.
"Am dat posibilitatea acestei categorii a mediatorilor sa faca toate demersurile necesare in asa fel incat multe din litigiile care, din pacate, astazi sunt in instante sa se stinga printr-un acord de mediere.
(...)
Nu facem decat sa constientizam importanta medierii in Romania. Dupa cum cunoasteti societatea este macinata de conflicte.
Nu de putin ori justitiabili prefera sa mearga inaintea judecatorului in asa fel incat sa vina cu o parere juridica si judiciara ferma, neavand incredere de multe ori in ceea ce fac alti participanti in cadrul unor procese.
(...)
Am facut verificari din 2013 si 2014, foarte putin dosare au fost incheiate prin acorduri de mediere.
Nu au depasit 1.800 de dosare in fiecare an, insa este imbucurator faptul ca in cursul acestui an s-au depasit 1.400 de dosare pe primul semestru, ceea ce din punctul meu de vedere, pe un semestru, inseamna o crestere substantiala", a declarat seful CSM, cu ocazia conferintei de semnare a noului protocolului de colaborare intre cele doua institutii, citat de Agerpres.
Presedintele CSM a mai precizat faptul ca semnarea protocolului de colaborare este rezultatul dorintei de defluidizare a instantelor. "Sa punem locul mediatorului acolo unde se cade, ca un tampon intre justitiabil si instante, in asa fel incat din cele doua milioane de dosare pe an care sunt la nivelul instantelor si parchetelor sa se ajunga la o solutionare mai rapida, mai ferma, mai precisa a dosarelor care se preteaza la astfel de acorduri", a mai precizat Marius Tudose, citat de Agerpres.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Prin intermediul protocolului semnat intre CSM si Consiliul de Mediere, partile au convenit sa coopereze pentru a informa publicul cu privire la rolul si statutul mediatorilor. Mai mult, se doreste si informarea cu privire la avantajele folosirii procedurii de mediere si degrevarii organelor judiciare de cauzele ce pot fi solutionate pe calea medierii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE