Visam sa devenim mediatori pentru ca avem o inclinatie spre aceasta meserie de viitor sigur! Si sa tinem cont si de faptul ca in prezent, se cauta din ce in ce mai multi mediatori.
De ce? Sa nu neglijam faptul ca incepand cu data de 1 august 2013 cererile de chemare in judecata nu mai sunt admise decat dupa efectuarea procedurii de mediere. Cei care apeleaza la un proces sunt obligati sa parcurga etapa de mediere, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata va fi respinsa, ne informeaza specialistii din domeniu.
Pentru profesionistii care doresc sa devina mediatori, va propunem o colectie de 57 de teste care va ajuta sa deveniti mediator de succes, 57 de teste construite pe baza urmatoarelor aspecte:
Teoria solutionarii conflictelor
detalii aici >>>>
Cauzele si efectele conflictelor
Tehnici de rezolvare a disputelor
Scena medierii
Modele de mediere
detalii aici >>>>
Procesul de mediere
Principiile si practicile standard
Contextul juridic al medierii
Egalitate de sanse si diversitate
Probleme legate de putere si minoritati
detalii aici >>>>
Contextul specific al medierii
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
detalii aici >>>>
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea avtivitatii mediatorilor.
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
Codul de conduita al unui mediator
Raspunderea mediatorului
Mediere versus proces in instanta
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
Secrete pentru o mediere pozitiva
detalii aici >>>>
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
Standardele de formare initiala si continua
Procedura prealabila incheierii contractului de mediere
detalii aici >>>>
Cele 57 de teste ale mediatorului de succes te ajuta sa intelegi care sunt capcanele pe care sa le eviti, sa iti formezi experienta necesara pentru a identifica nevoile partilor implicate in conflict, sa inveti cum sa controlezi desfasurarea si ritmul negocierilor cu eficienta.
Rezervati-va acum un exemplar din lucrarea "Cele 57 de teste ale mediatorului de succes". Stocul este limitat! Comenzile se inregistreaza aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<