Comisia Europeana a stabilit noi prioritati si un nou model de guvernanta pentru Spatiul Schengen, dupa strategia adoptata anul trecut. Intr-un
raport privind starea Spatiului Schengen, care va ajunge pe masa deputatilor din Parlamentul European, Comisia identifica prioritatile pentru anul urmator si stabileste punctul de plecare pentru noul ciclu anual Schengen.
Ciclul prevede un „bilant de sanatate” periodic al spatiului Schengen, care sa permita identificarea timpurie a problemelor, astfel incat sa se asigure responsabilitatea comuna si sa se promoveze adoptarea unor masuri adecvate.
Discutia interinstitutionala va avea loc in cadrul Forumului Schengen din 2 iunie, iar deliberarile politice se vor desfasura in cadrul Consiliului Schengen din iunie. Acest proces se inscrie in noua guvernanta Schengen care consolideaza participarea tuturor actorilor implicati in monitorizarea functionarii spatiului Schengen si in luarea masurilor subsecvente necesare.
Spatiul Schengen: Lista de actiuni prioritare pentru 2022-2023
Raportul stabileste o lista de actiuni prioritare pentru perioada 2022-2023 care urmeaza sa fie abordate atat la nivel national, cat si la nivel european, precum:
- punerea in aplicare a noii arhitecturi informatice si a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor;
- valorificarea deplina a instrumentelor de cooperare transfrontaliera;
- asigurarea efectuarii de verificari sistematice la frontierele externe in cazul tuturor calatorilor;
- asigurarea faptului ca Frontex isi atinge intregul potential al mandatului sau;
- eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioada indelungata la frontierele interne siadoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.
Romania in Spatiul Schengen
Raportul reitereaza, de asemenea, importanta finalizarii spatiului Schengen si invita Consiliul sa adopte deciziile care sa permita Croatiei, precum si Romaniei si Bulgariei sa devina in mod oficial parte a acestui spatiu, avand in vedere ca au fost indeplinite toate criteriile. Acelasi lucru este valabil in cazul Cipru, odata ce aceasta tara finalizeaza cu succes procesul de evaluare Schengen.
Raportul prezinta, de asemenea, prioritatile care rezulta in urma evaluarilor Schengen. Evaluarile Schengen abordeaza in prezent aspectele legate de gestionarea frontierelor externe, cooperarea politieneasca, returnarea, Sistemul de Informatii Schengen, politicile in domeniul vizelor si protectia datelor.
Desi evaluarile Schengen din ultimii ani au aratat ca, in general, statele membre pun in aplicare in mod adecvat normele Schengen, exista unele domenii in care se pot aduce imbunatatiri. Rezulta, asadar, ca mecanismul de evaluare este eficace si duce la consolidarea continua a spatiului Schengen.
Sunt necesare eforturi suplimentare, in special in domeniul returnarii si al Sistemului de Informatii Schengen. Intr-adevar, intr-un spatiu fara controale la frontierele interne, cooperarea politieneasca solida intre statele membre, alaturi de punerea in aplicare eficace a sistemelor informatice la scara larga, in special a Sistemului de Informatii Schengen, precum si politicile eficace in materie de returnare si de vize sunt indispensabile.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o angajata care urmeaza sa intre in concediu de crestere copil dupa perioada concediului medical pe cod 08 de 126 de zile, conform legislatiei, pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, restul de doua luni fiind lunile tatalui. Voiam sa intreb daca in cazul in care tatal este eligibil pentru luna tatalui insa decide sa nu beneficieze de acest tip de concediu, angajata poate solicita CIC pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, iar pentru restul de doua luni...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca un salariat platit timp de 24 luni cu salariul minim pe economie beneficiaza pentru urmatoarele 6 luni de un salariu superior salariului minim, poate fi platit din nou cu salariul minim brut valabil de la 01.01.2025? Respectiv : - de la angajare pana la 31.12.2023 are salariu brut de 3300 lei 12 luni, - de la 01.01.2024 pana la 30.06.2024- salariu brut de 3450 lei peste salariu minim - de la 01.07.2024-31.102024 - salariu majorat la 3700 lei. Sunt corecte majorarile dupa 01.07.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru orice tip de absenta concediu de evenimente, donare sange, activitati sindicale, somaj, delegatie etc. rata lei/h se calculeaza la salariul de baza plus sporul de vechime sau doar la salariul de baza?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<