Principalul obiectiv al Cabinetului Ponta in ceea ce priveste domeniul justitiei il reprezinta realizarea obiectivelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Potrivit programului de guvernare al Cabinetului Ponta, depus joi seara la Parlament, pentru realizarea acestui obiectiv, Ministerul Justitiei va urmari implementarea noilor coduri, initierea urgenta a unor dialoguri cu colectivele de conducere ale instantelor judecatoresti, cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, precum si cu oficialii europeni.
Obiectivele MJ vizeaza aplicarea principiilor fundamentale ale Strategiei Nationale Anticoruptie, dar si implicarea activa a institutiilor sistemului judiciar, alaturi de institutiile competente, pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in vederea intrarii in Spatiul Schengen.
Asigurarea independentei sistemului judiciar si a calitatii actului de justitie, "prin utilizarea parghiilor financiare, logistice si manageriale pe care Ministerul Justitiei le are, in beneficiul instantelor si parchetelor", reprezinta un alt obiectiv al Cabinetului Ponta in domeniul justitiei.
De asemenea, Cabinetul Ponta doreste luarea catorva masuri care sa asigure o mai buna organizare a instantelor si parchetelor in administrarea resurselor materiale, dar si reluarea procesului de infiintare de tribunale specializate.
Şi extinderea si imbunatatirea asistentei juridice din oficiu (gratuita), precum si masurile ce trebuie luate pentru simplificarea procedurii de acordare a asistentei juridice pentru victimele infractiunii si facilitarea accesului justitiabililor la expertiza judiciara sunt in atentia Cabinetului Ponta.
In ce priveste accesarea fondurilor europene (structurale) de catre sistemul judiciar roman, in programul de guvernare se vorbeste despre demararea "imediata" a demersurilor pentru includerea sistemului judiciar intre domeniile prioritare, eligibile, in cadrul viitorului exercitiu de accesare a fondurilor structurale, care va incepe in 2013.
O alta directie de actiune a Ministerului Justitiei din Cabinetul Ponta vizeaza continuarea si finalizarea "in bune conditii" a Acordului de Imprumut cu Banca Mondiala pentru Programul privind Reforma Sistemului Judiciar. AGERPRES.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<