Principalul obiectiv al Cabinetului Ponta in ceea ce priveste domeniul justitiei il reprezinta realizarea obiectivelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Potrivit programului de guvernare al Cabinetului Ponta, depus joi seara la Parlament, pentru realizarea acestui obiectiv, Ministerul Justitiei va urmari implementarea noilor coduri, initierea urgenta a unor dialoguri cu colectivele de conducere ale instantelor judecatoresti, cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, precum si cu oficialii europeni.
Obiectivele MJ vizeaza aplicarea principiilor fundamentale ale Strategiei Nationale Anticoruptie, dar si implicarea activa a institutiilor sistemului judiciar, alaturi de institutiile competente, pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in vederea intrarii in Spatiul Schengen.
Asigurarea independentei sistemului judiciar si a calitatii actului de justitie, "prin utilizarea parghiilor financiare, logistice si manageriale pe care Ministerul Justitiei le are, in beneficiul instantelor si parchetelor", reprezinta un alt obiectiv al Cabinetului Ponta in domeniul justitiei.
De asemenea, Cabinetul Ponta doreste luarea catorva masuri care sa asigure o mai buna organizare a instantelor si parchetelor in administrarea resurselor materiale, dar si reluarea procesului de infiintare de tribunale specializate.
Şi extinderea si imbunatatirea asistentei juridice din oficiu (gratuita), precum si masurile ce trebuie luate pentru simplificarea procedurii de acordare a asistentei juridice pentru victimele infractiunii si facilitarea accesului justitiabililor la expertiza judiciara sunt in atentia Cabinetului Ponta.
In ce priveste accesarea fondurilor europene (structurale) de catre sistemul judiciar roman, in programul de guvernare se vorbeste despre demararea "imediata" a demersurilor pentru includerea sistemului judiciar intre domeniile prioritare, eligibile, in cadrul viitorului exercitiu de accesare a fondurilor structurale, care va incepe in 2013.
O alta directie de actiune a Ministerului Justitiei din Cabinetul Ponta vizeaza continuarea si finalizarea "in bune conditii" a Acordului de Imprumut cu Banca Mondiala pentru Programul privind Reforma Sistemului Judiciar. AGERPRES.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu intocmirea urmatoarelor fise de post: gestionar depozit - crama cod cor 432101; tractorist- cod cor 834101; viticultor- cod cor 611208.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<