Principalul obiectiv al Cabinetului Ponta in ceea ce priveste domeniul justitiei il reprezinta realizarea obiectivelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Potrivit programului de guvernare al Cabinetului Ponta, depus joi seara la Parlament, pentru realizarea acestui obiectiv, Ministerul Justitiei va urmari implementarea noilor coduri, initierea urgenta a unor dialoguri cu colectivele de conducere ale instantelor judecatoresti, cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, precum si cu oficialii europeni.
Obiectivele MJ vizeaza aplicarea principiilor fundamentale ale Strategiei Nationale Anticoruptie, dar si implicarea activa a institutiilor sistemului judiciar, alaturi de institutiile competente, pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in vederea intrarii in Spatiul Schengen.
Asigurarea independentei sistemului judiciar si a calitatii actului de justitie, "prin utilizarea parghiilor financiare, logistice si manageriale pe care Ministerul Justitiei le are, in beneficiul instantelor si parchetelor", reprezinta un alt obiectiv al Cabinetului Ponta in domeniul justitiei.
De asemenea, Cabinetul Ponta doreste luarea catorva masuri care sa asigure o mai buna organizare a instantelor si parchetelor in administrarea resurselor materiale, dar si reluarea procesului de infiintare de tribunale specializate.
Şi extinderea si imbunatatirea asistentei juridice din oficiu (gratuita), precum si masurile ce trebuie luate pentru simplificarea procedurii de acordare a asistentei juridice pentru victimele infractiunii si facilitarea accesului justitiabililor la expertiza judiciara sunt in atentia Cabinetului Ponta.
In ce priveste accesarea fondurilor europene (structurale) de catre sistemul judiciar roman, in programul de guvernare se vorbeste despre demararea "imediata" a demersurilor pentru includerea sistemului judiciar intre domeniile prioritare, eligibile, in cadrul viitorului exercitiu de accesare a fondurilor structurale, care va incepe in 2013.
O alta directie de actiune a Ministerului Justitiei din Cabinetul Ponta vizeaza continuarea si finalizarea "in bune conditii" a Acordului de Imprumut cu Banca Mondiala pentru Programul privind Reforma Sistemului Judiciar. AGERPRES.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<