Ministerul Finantelor Publice a reglementat prin intermediul
Ordinului nr. 1520/ 2013 o noua procedura de suspendare a executarii silite a obligatiilor fiscale in cazul contribuabilului care a depus cereri de rambursare la autoritatea competenta.
Neinceperea sau suspendarea executarii silite a obligatiilor fiscale in cazul contribuabilului care a depus cereri de rambursare la autoritatea competenta
Contribuabilul care a depus la autoritatea competenta cerere de rambursare, aflata in cursul procedurii de validare/autorizare la plata si al carei termen de plata a fost depasit, beneficiaza, in limita sumelor inscrise in aceasta cerere, de neinceperea sau suspendarea executarii silite a obligatiilor fiscale principale si accesorii administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ori a altor sume datorate bugetului general consolidat si transmise spre recuperare acestei autoritati.
In scopul aplicarii alin. (1) contribuabilul trebuie sa depuna la organul fiscal competent, in original, atestatul emis, la solicitarea sa, de autoritatea de management.
Cererea de eliberare a atestatului trebuie sa contina elementele prevazute la art. 5 alin. (2) lit. a)-d) si f).
Dupa primirea cererii, autoritatea de management elibereaza atestatul potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1.
Atestatul eliberat de autoritatea de management contine, pe langa elementele prevazute la art. 5 alin. (7) lit. a)-c), h)-j), si urmatoarele elemente:
a) cuantumul sumei solicitate prin cererea/cererile de rambursare;
b) mentiunea cu privire la depasirea/nedepasirea termenului de plata a cererii de rambursare.
Atestatul prevazut la alin. (5) este valabil 20 de zile de la data emiterii si trebuie sa fie in termenul de valabilitate la data depunerii acestuia la organul fiscal competent.
Dupa verificarea atestatului emis de autoritatea de management, organul fiscal competent nu incepe sau suspenda executarea silita, dupa caz.
Neinceperea sau suspendarea executarii silite se realizeaza in limita sumei solicitate la rambursare, prevazuta in atestatul emis de autoritatea de management.
In situatia in care cererea de rambursare depusa la autoritatea competenta a fost autorizata la plata, iar sumele solicitate la rambursare sunt certe, lichide si exigibile, contribuabilul poate solicita amanarea la plata a obligatiilor fiscale principale si accesorii. Prevederile cap. II sunt aplicabile in mod corespunzator.
Suspendarea executarii silite inceteaza:
a) in cazul emiterii unei decizii de respingere a amanarii la plata;
b) in situatia in care contribuabilul nu a solicitat amanarea la plata, iar autoritatea de management a efectuat plata sumelor solicitate la rambursare.
Ori de cate ori autoritatea de management efectueaza plata sumelor solicitate la rambursare, aceasta trebuie sa notifice in termen de cel mult 3 zile organul fiscal competent.
Click aici pentru cuprinsul integral al Ordinului nr. 1520/2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<