ANAF le reaminteste acelor romani plecati in strainatate ca trebuie sa-si declare banii, altfel risca amenzi.
ANAF a facut o serie de precizari cu privire la stabilirea rezidentei fiscale si declararea veniturilor din strainatate.
Autoritatea a amintit ca obligativitatea depunerii chestionarului se refera atat la romanii care muncesc in strainatate mai mult de 6 luni, cat si a celor care vin din strainatate si muncesc in Romania aceeasi perioada.
„Reamintim contribuabililor ca persoanele fizice care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii si depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania".
De asemenea, persoanele fizice sosite in Romania care au o sedere in statul roman pe o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", a informat ANAF.
Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizeaza situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata de contribuabili in vederea stabilirii rezidentei fiscale.
In ceea ce priveste documentele justificative, Fiscul mentioneaza ca, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante pentru stabilirea rezidentei fiscale.
Documentele justificative trebuie depuse in limba romana, avand in vedere ca limba oficiala in administratia fiscala din Romania este limba romana, astfel ca orice document sau inscris care se prezinta Agentiei fiscale trebuie sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati.
Referitor la declararea veniturilor din strainatate, ANAF precizeaza ca realizeaza schimb reciproc de informatii cu diverse state.
„Avand in vedere cele mai sus mentionate, invitam contribuabilii care primesc solicitari de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora si de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere si a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri si a Codului fiscal.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In cazul neprezentarii contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situatiei fiscale proprie, organele fiscale au obligatia de a intreprinde in continuare demersurile prevazute de legislatia fiscala, in vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizarii schimbului international de informatii”, a informat ANAF. Informatii suplimentare pot fi obtinute prin accesarea site-ului www.anaf.ro, sectiunea “Asistenta contribuabili” sau prin apelarea telefonica a Call-center-ului Agentei, la numarul de telefon +4031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii se pot prezenta la sediile unitatilor fiscale, structurile de asistenta pentru contribuabili.
Amenzile sunt cuprinse intre 50 si 100 lei, chestionarul trebuind sa fie depus in termen de 30 de zile inaintea plecarii din tara.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri