Procurorii DIICOT - Structura Bucuresti au retinut, joi noapte, 15 persoane acuzate de inselaciuni imobiliare, iar in cazul altor membri ai gruparii infractionale au dispus masura interdictiei de a parasi Capitala pe perioada cercetarilor, potrivit unor surse judiciare.
Toti cei 15 vor fi prezentati, vineri, in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva, au declarat sursele citate.
Printre persoanele pentru care procurorii au luat masura interdictiei de a parasi Capitala se afla si cei trei avocati si directorul de la o unitate bancara. Acestia au plecat, joi seara, de la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce au fost audiati mai multe ore.
La iesirea din sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Bucuresti, Luminita Lolea, director la o unitate bancara, a spus ca nu are nimic de declarat si ca isi doreste sa ajunga cat mai repede acasa.
Avocata Luminitei Lolea a spus ca aceasta a fost chemata la DIICOT pentru a i se prezenta invinuirile, ea refuzand sa precizeze care sunt acestea.
Alecu Sichitiu, unul din cei trei avocati invinuiti in dosarul inselaciunilor imobiliare, a declarat, la iesirea din sediul DIICOT-Bucuresti, ca nu este vinovat, precizand ca a dat o declaratie in fata procurorilor. Sichitiu a mai aratat ca el nu a avut nicio legatura cu Marin Darzan, din Chitila, despre care a spus ca este considerat de catre procurorii DIICOT capul retelei de inselaciuni imobiliare.
Un alt avocat invinuit in dosarul inselaciunilor imobiliare este Sever Teodorescu, aparatorul acestuia, Radu Paun, declarand ca este acuzat de complicitate la fals si la uz de fals. Paun a mai spus ca infractiunile de care este acuzat Teodorescu nu sunt adevarate. El a precizat ca dosarul de la DIICOT-Bucuresti nu are nicio legatura cu cel de coruptie al lui Teodorescu, in care a fost trimis in judecata.
Avocatul a mentionat ca si Teodorescu are interdictie de a parasi Bucurestiului, precum si o serie de alte restrictii, printre care cea de a nu intra in contact cu martori si inculpati din acest dosar.
Anchetatorii au facut, joi, 47 de perchezitii domiciliare in Bucuresti pentru prinderea membrilor unei grupari de inselaciuni imobiliare, in urma carora au dus la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti, pentru audieri, 45 de persoane.
Potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucuresti, 25 de persoane sunt acuzate de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, fals si uz de fals.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Procurorii au precizat ca dintre invinuiti, trei sunt avocati in cadrul Baroului Bucuresti, unul este arhivar sef la Serviciul de Carte Funciara al Sectorului 1 Bucuresti, iar unul este director coordonator al unei unitati bancare.
Membrii grupului infractional intocmeau acte false de proprietate pentru terenuri si cladiri nelocuite sau aflate in degradare, apoi identificau "potentiali clienti", carora le vindeau, fara sa fie de fapt adevaratii proprietari ai imobilelor.
"In fapt, se retine ca membrii grupului infractional organizat au indus in eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe parti vatamate, cu prilejul instrainarii unor imobile care nu le apartineau. Modalitatea de actionare a gruparii consta in identificarea de imobile situate in Bucuresti - terenuri cu/fara constructie aferenta, nelocuite si aflate in stare de conservare ori aflate in paragina si intocmirea in fals de inscrisuri - titluri de proprietate, certificate de mostenitor sau diverse alte acte notariale precum si acte de identitate, cu complicitatea unor functionari din cadrul institutiilor statului cu atributii in domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare precum si a unor persoane care aveau cunostinte de specialitate in domeniul confectionarii de stampile si alte insemne", potrivit procurorilor.
Invinuitii foloseau inscrisurile falsificate pentru inducerea in eroare a persoanelor interesate de investitii imobiliare, precum si a reprezentantilor birourilor notariale, prin vanzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora in vederea obtinerii unor credite bancare, fara ca proprietarii de drept sa aiba cunostinta despre acest fapt, au precizat procurorii.
Membrii gruparii infractionale au inselat zece persoane, carora le-au vandut, cu acte false, terenuri si imobile pentru sume intre 100.000 si 400.000 de euro, prejudiciul fiind estimat pana in prezent la aproape un milion de euro.
Procurorii ii audiaza pe suspectii de inselaciuni imobiliare si martori. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca daca cei care au cumparat imobilele le-au luat cu buna credinta de la falsii proprietari.
Printre persoanele audiate de procurorii DIICOT-Bucuresti sunt si avocatii Sever Teodorescu si Alecu Sichitiu, a declarat aparatorul lui Sichitiu.
Avocatul Sever Teodorescu, care i-a aparat in mai multe randuri pe membrii clanului "Gemenii", a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in decembrie 2009, intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut bani pentru a interveni pe langa judecatori intr-un dosar penal, el fiind prins in flagrant delict in timp ce primea 5.000 de euro.
Alecu Sichitiu l-a aparat pe Catalin Mavriche, condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru uciderea lui Mihai Parvu, zis Caiac, un cunoscut interlop craiovean. In 2008 acesta si-a depus candidatura pentru functia de decan al Baroului Bucuresti, insa i-a fost respinsa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri