"Avem un jurist angajat in cadrul societatii, persoana care ne reprezinta si in instanta pentru procesele pe rol. Dorim sa stim daca angajatul nostru se poate numi sef al serviciului de resurse umane. Si in caz afirmativ, ne mai poate reprezenta in instanta, mai ales cand pe rol exista si procese cu litigii de munca?"
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, consilierul juridic, in activitatea sa, asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, româna sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Potrivit art. 10 din Statutul profesiei de consilier juridic activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin:
- consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului;
- redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
- redactarea proiectelor de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale;
- asistenta, consultanta si reprezentarea juridica a persoanelor juridice si a altor entitati interesate;
- redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a consimtamântului, a continutului si a datei actelor incheiate, care privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia;
- avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
- verificarea legalitatii actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare;
- semnarea la solicitarea conducerii, in cadrul reprezentarii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridica sau de la institutia publica reprezentata;
Consilierul juridic, indiferent de forma in care isi desfasoara activitatea profesionala, se subordoneaza, numai pe linie administrativa, persoanei juridice in favoarea careia isi exercita profesia.
Exercitarea profesiei de consilier juridic nu este compatibila cu profesiile autorizate sau salarizate in tara sau in strainatate si poate intra in conlicte de interese, in conditiile legii 514 din 2003.
Cititi aici care sunt profesiile cu care consilierul juridic este compatibil si incompatibil>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pfa a inceput activitatea in data de de 05.07.2024. A realizat venituri impozabile in valoare de 54000 lei. In Declaratie Unica la calcularea Cas va fi ales 7*3300= 23100, adica 5775 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<