Intrebare: Un salariat detasat in cadrul institutiei noastre implineste luna aceasta 3 ani de vechime in profesia de consilier juridic, fapt pentru care a solicitat organizarea unui examen in vederea promovarii de la gradul II la gradul I. Este acest lucru posibil, in conditiile Legii cadru 284 din 2010 si HG 286 din 2011, avand in vedere ca salariatul este detasat la institutia noastra, fiind angajat cu CIM la o alta institutie unde acesta este suspendat pe perioada detasarii?
Raspuns: Conform art. 45 din Legea 53/2003 – Codul muncii , republicata, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Asadar, salariatul detasat este in continuare salariatul angajatorului care a dispus detasarea. Acest lucru este precizat expres in art 45 si urmatoarele din Legea 53/2003 , republicata, si rezulta mai ales din caracterul temporar al institutiei detasarii.
In concluzie, intrucit salariatul detasat nu este propriu-zis salariatul angajatorului la care s-a dispus detasarea, acesta din urma nu are dreptul si nu poate organiza concurs de promovare, conform prevederilor legale (concursul de promovare se organizeaza exclusiv pentru proprii salariati). In aceasta situatie, salariatul poate cere intreruperea detasarii, reluarea activitatii la angajatorul cu care are incheiat contractul individual de munca de baza si dispunerea de catre acesta a organizarii concursului de promovare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<