Consilierii juridici vor avea posibilitatea sa le predea notiuni de drept elevilor din invatamantul gimnazial si liceal, potrivit unui proiect de lege care vizeaza largirea cadrului de activitati compatibile cu exercitarea profesiei de consilier juridic.
Legislatia actuala prevede faptul ca exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibila cu (Art.11):
a. activitatea didactica universitara si de cercetare juridica, activitatea literara, culturala si publicistica nesalarizata
b. functia de arbitru, mediator sau expert, in conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
c. participarea la comisii de studii, de intocmire a proiectelor de reglementari juridice.
Prin urmare,
se propune modificarea Articolului 11, la litera a. prin introducerea sintagmei "activitatea didactica preuniversitara, universitara si de cercetare juridica, activitatea literara, culturala si publicistica nesalarizata".
Initiatorii proiectului de lege sustin ca legea educatiei nationale prevede cele opt domenii de competente-cheie care determina profilul de formare al elevului, printre care si competentele antreprenoriale, financiare si juridice care pot fi asigurate de specialisti de drept, inclusiv de catre consilieri juridici.
De asemenea, avand in vedere ca profesia de consilier juridic presupune un regim care impune anumite restrictii, propunerea legislativa are drept scop largirea cadrului de activitati compatibile cu exercitarea profesiei de consilier juridic.
"Astfel sunt eliminate prevederile discriminatorii intre profesii din acelasi domeniu, avand in vedere ca avocatilor, executorilor judecatoresti, notarilor publici, precum si magistratilor le sunt permise activitati si functii didactice in invatamantul superior, activitati didactice cu continut juridic in invatamantul liceal si gimnazial", se mai arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Proiectul de lege a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat si a primit mai multe avize favorabile. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa mearga spre promulgare la presedintele Romaniei.