Ministerul Mediului anunta ca programul Rabla pentru electrocasnice va continua si in 2021, dar va fi reluat de la zero.
Tanczos Barna a fost intrebat intr-o conferinta de presa, daca exista un orizont de timp pentru reluarea programului Rabla pentru electrocasnice.
"Bugetele vor fi cel putin bugetele pe anul trecut. Orizontul de timp este 30 de zile pentru consultare publica plus cateva zile pentru aprobarea bugetului AFM, ieri cred ca a aparut bugetul in Monitorul Oficial sau alaltaieri. De doua trei zile discutam pregatirea bugetului pe AFM si orizontul de timp real este undeva in a doua parte a lunii aprilie", a explicat ministrul Mediului.
Intrebat daca acest program va fi reluat de la zero sau de unde a ramas suspendat, Tanczos Barna a raspuns: "Programul va fi reluat de la zero pentru ca nu s-a intamplat nimic concret. Concret, nu au fost inregistrate cererile si programul pleaca de la zero, cu minim cu bugetul de anul trecut, cu sistemul informatic verificat cu ajutorul colegilor de la STS, institutie care ne-a sprijinit enorm in desfasurarea SUMAL-ului si cred ca este practic singura institutie care poate sa asigure o baza stabila pentru programe de o asemenea amploare".
Anul trecut, inscrierile in Programul Rabla pentru electrocasnice au fost amanate din cauza ”contextului de instabilitate cibernetica”, Administratia Fondului pentru Mediu facand referire la "suspiciuni privind siguranta informatica a aplicatiei si cu privire la incercari anterioare de fraudare a procesului de inscriere".
Rabla pentru electrocasnice 2021
Programul "Rabla pentru electrocasnice" se adreseaza consumatorilor din Romania si are doua directii de actiune:
- Informarea publicului si implicarea lui in problematica actuala a preocuparilor pentru reducerea eliminarilor de deseuri in natura, cu deosebire privind efectele nocive la debarasarea de deseurile electrice, context in care progresele industriei in reproiectarea produselor si solutiile inovative ce le fac mai usor reciclabile, sunt teme centrale.
- Interactiunea activa cu publicul consumator, pentru a-l antrena in miscarea de inlocuire a vechilor aparate electrice din gospodaria sa, adesea mari consumatoare de energie, cu cele moderne, confortabile in exploatare si eficiente energetic, oferindu-i totodata solutiii practice pentru degajarea celor vechi, ceea ce va stimula si colectarea deseurilor electrice din gospodariile particulare.
La program poate participa prin obtinerea finantarii (voucherul) persoana care:
- este persoana fizica cu domiciliul in Romania;
- nu are obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local, conform legislatiei nationale in vigoare, la data achizitionarii EEE;
- are varsta de minimum 18 ani impliniti in momentul inscrierii in aplicatia informatica;
- este posesor al unui/unei buletin/carti de identitate valabil/(e) in momentul inscrierii in program;
- se obliga sa predea un EEE uzat echivalent in momentul achizitionarii unui EEE nou , schimb unu la unu, cu exceptia masinilor de spalat vase care vor putea fi achizitionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer conditionat, masina de spalat rufe);
- isi da acordul cu privire la prelucrarea de catre ORGANIZATOR (AFM) a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si cu privire la transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor prevazute in ghid sau in scopul elaborarii de situatii si statistici.
Sunt eligibile in cadrul programului achizitiile de echipamente casnice noi, care au ca rezultat cresterea eficientei energetice la clasa A++ sau A+++, cel putin.
Prin program se finanteaza masini de spalat rufe, uscatoare de rufe, masini de spalat vase, aparate de aer conditionat (inclusiv aparate de aer conditionat portabile),frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare, aspiratoare, laptopuri, tablete si televizoare.
Persoanele care doresc sa beneficieze de reduceri trebuie sa acceseze aplicatia electronica de pe website-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro) si sa urmeze pasii indicati, completand cu atentie datele care li se solicita.
Ulterior completarii, cumparatorul se prezinta direct in magazinele preferate pentru achizitie.
Rabla pentru electrocasnice 2021 inseamna acordarea de vouchere, dupa cum urmeaza:
- 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
- 400 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica cel putin A++;
- 400 lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica cel putin A++;
- 400 lei pentru televizoare cu eficienta energetica cel putin A;
- 400 lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 lei pentru laptopuri;
- 300 lei pentru tablete.
Cei ce sunt interesati sa primeasca voucherele oferite de AFM prin care isi pot cumpara produse electrocasnice trebuie sa stie ca schimbul se face in sistem de reducere la achizitia unui aparat nou in schimbul unuia predat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<