Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM-urile profitabile, dar in criza de lichiditati, vor primi bani de la Guvern

 
Guvernul va constitui un fond de investitii, alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la Bursa.
 
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document citat de Mediafax. "In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci/institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
 
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune. Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele ale acestora inspre firme mici, necotate pe piata de capital. "In Romania nu exista si nu a existat o masura care sa stimuleze atragerea de micro-capital non-bancar (Angel capital) catre afacerile de mica dimensiune. Actiunea se constituie ca o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, atragand capital dinspre investitorii individuali sau retele ale acestora inspre firme mici, necotate pe piata de capital.
 
Masura contribuie la rezolvarea problemelor accesului la finantare pentru IMM-uri, precum si la intarirea capacitatii de management a acestora prin transferul de know-how din partea unor investitori cu experienta ce deja au avut succes in afacerile lor", se arata in document.
 
Registrul taxelor parafiscale va fi revizuit cu scopul reducerii pana in 2012 cu 25% a "poverii administrative", Guvernul aratand ca, in ciuda reformei din 2009, in Romania exista un numar important de astfel de taxe care trebuie suportate de intreprinzatori si ca majoritatea sunt "jenante" nu neaparat prin sumele de achitat, ci prin resursele de timp aditionale pe care le cheltuiesc firmele pentru a achita respectivele taxe.
 
Guvernul intentioneaza sa introduca si vouchere destinate proiectelor mici inovative, care sa fie oferite la cerere catre intreprinderi mici si mijlocii pentru achizitionarea libera de pe piata de servicii de cercetare/dezvoltare/consultanta inovativa. Executivul apreciaza ca introducerea unor astfel de vouchere va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece rezolva accesul companiilor mici la finantare pentru activitati reduse de cercetare/consultanta care sunt necesare pe termen scurt (cand se sesizeaza oportunitatea de afaceri) si pentru care nu este rentabil sa fie pregatit un proiect stufos pentru aplicarea la fondurile europene sau nationale. In prezent, arata Executivul, schema actuala de parteneriate intre firme si institutii de cercetare este prea rigida pentru proiecte de valoare mica, costurile administrative fiind semnificative.
 
Va fi infiintat si un organism care sa coordoneze politicile guvernamentale de dezvoltare a economiei, denumit "Consiliul National de Competitivitate", urmand sa fie numit si un ministru-delegat pe probleme de competitivitate care sa puna in aplicare hotararile Consiliului, argumentul Guvernului pentru o astfel de institutie cu rol strategic fiind ca in prezent "exista o problema acuta de coordonare la nivelul Executivului in ceea ce priveste dezvoltarea competitiva a economiei, iar interventiile publice, din fonduri nationale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu".
 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "IMM-urile profitabile, dar in criza de lichiditati, vor primi bani de la Guvern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI