Guvernul va constitui un fond de investitii, alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la Bursa.
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document citat de Mediafax. "In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci/institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune. Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele ale acestora inspre firme mici, necotate pe piata de capital. "In Romania nu exista si nu a existat o masura care sa stimuleze atragerea de micro-capital non-bancar (Angel capital) catre afacerile de mica dimensiune. Actiunea se constituie ca o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, atragand capital dinspre investitorii individuali sau retele ale acestora inspre firme mici, necotate pe piata de capital.
Masura contribuie la rezolvarea problemelor accesului la finantare pentru IMM-uri, precum si la intarirea capacitatii de management a acestora prin transferul de know-how din partea unor investitori cu experienta ce deja au avut succes in afacerile lor", se arata in document.
Registrul taxelor parafiscale va fi revizuit cu scopul reducerii pana in 2012 cu 25% a "poverii administrative", Guvernul aratand ca, in ciuda reformei din 2009, in Romania exista un numar important de astfel de taxe care trebuie suportate de intreprinzatori si ca majoritatea sunt "jenante" nu neaparat prin sumele de achitat, ci prin resursele de timp aditionale pe care le cheltuiesc firmele pentru a achita respectivele taxe.
Guvernul intentioneaza sa introduca si vouchere destinate proiectelor mici inovative, care sa fie oferite la cerere catre intreprinderi mici si mijlocii pentru achizitionarea libera de pe piata de servicii de cercetare/dezvoltare/consultanta inovativa. Executivul apreciaza ca introducerea unor astfel de vouchere va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece rezolva accesul companiilor mici la finantare pentru activitati reduse de cercetare/consultanta care sunt necesare pe termen scurt (cand se sesizeaza oportunitatea de afaceri) si pentru care nu este rentabil sa fie pregatit un proiect stufos pentru aplicarea la fondurile europene sau nationale. In prezent, arata Executivul, schema actuala de parteneriate intre firme si institutii de cercetare este prea rigida pentru proiecte de valoare mica, costurile administrative fiind semnificative.
Va fi infiintat si un organism care sa coordoneze politicile guvernamentale de dezvoltare a economiei, denumit "Consiliul National de Competitivitate", urmand sa fie numit si un ministru-delegat pe probleme de competitivitate care sa puna in aplicare hotararile Consiliului, argumentul Guvernului pentru o astfel de institutie cu rol strategic fiind ca in prezent "exista o problema acuta de coordonare la nivelul Executivului in ceea ce priveste dezvoltarea competitiva a economiei, iar interventiile publice, din fonduri nationale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<