Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Modificarea Codului Rutier

Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6 alineatul (1), dupa punctul 29, se introduce un nou punct, pct. 291, care va avea urmatorul cuprins:
„(291) suspendarea inmatricularii - masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusa de catre autoritatea competenta sa realizeze operatiunea de inmatriculare.”

2. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - (1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic,  a celor  al  caror termen  de valabilitate a inspectiei  tehnice periodice  a expirat,  a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, precum si a celor a caror inmatriculare este suspendata.”

3. La articolul 11, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (41) - (43), care vor avea urmatorul cuprins:
„(41) Organul fiscal al administratiei publice locale care scoate din evidenta fiscala vehiculul, comunica, in scris,  operatiunea  efectuata  si  datele  noului  proprietar,  in  termen  de  trei  zile  lucratoare,  autoritatii competente, care face mentiunea corespunzatoare in evidente.
(42)  In  situatia  in  care  noul  proprietar  nu  solicita  transcrierea  transmiterii  dreptului  de  proprietate  in termenul prevazut la alin. (4), opereaza de drept suspendarea inmatricularii vehiculului.
(43) De la data efectuarii mentiunii prevazute la alin. (41), la solicitarea institutiilor interesate cu privire la detinatorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competenta transmite acestora datele noului proprietar.”

4. La articolul 17, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), care va avea urmatorul cuprins:
„(5) Vehiculele inmatriculate in Romania se radiaza din oficiu in baza comunicarii unei autoritati straine care atesta inmatricularea acestora in alt stat.”

5. Alineatele (3) si (5) ale articolului 23 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Pe parcursul activitatii de pregatire practica sau de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, dupa caz, examinatorul impreuna cu persoana pe care o supravegheaza sau o examineaza raspund pentru incalcarea de catre aceasta a regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie. Prin exceptie, persoana supravegheata sau examinata in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 si A, raspunde in mod individual pentru incalcarea regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie.
....
(5) Pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza de catre profesori de legislatie rutiera si instructori auto atestati de autoritatea competenta.”

6. Alineatul (8) al articolului 23, se abroga.

7. La articolul 23, dupa alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alin.(9)1  - (9)4, care vor avea urmatorul cuprins:

„(9)1 Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de
desfasurare a probei teoretice si a probei practice se inregistreaza video si, dupa caz, audio, cu sisteme
tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari.
(9)2 Inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere, pe o perioada de cel mult un an de la data desfasurarii acestuia.
(9)3  Accesul la inregistrarile prevazute la alin. (9)2  este permis numai serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul de obtinere a permisului de conducere si Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehicuelor. Persoanele vizate au drepturile prevazute de Legea nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(9)4 Conditiile in care se realizeaza inregistrarile prevazute la alin. (9)1 si masurile tehnice si organizatorice
pentru protejarea acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

8.  La  articolul  35,  dupa  alineatul  (2)  se  introduce  un  nou  alineat,  alineatul  (2¹),  care  va  avea
urmatorul cuprins:
„(2¹) Persoanele cu domiciliul ori resedinta in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul
inmatriculat intr-un alt stat sunt obligate sa inmaneze politistului rutier, la cererea acestuia, alaturi de documentele prevazute la alin.(2) un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana, a acestuia.”

9. Alineatul (4) al articolului 82 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state.”

10. La articolul 82, dupa alineatul (4), se introduc doua noi alineate, alineatele (4¹) si (42), care vor avea urmatorul cuprins:
„(4¹) La oprirea in trafic a vehiculelor prevazute la alin.(4) politistul rutier verifica existenta documentelor prevazute la art. 35 alin.(2) si (2¹). Datele referitoare la autovehicul si la documentul doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul se inscriu in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre Politia Romana.
(4²) Dispozitiile alin.(4) nu se aplica:
a) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare;
b) autovehiculelor si remorcilor cu care se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere;
c) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare/care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare;
d) autovehiculelor si remorcilor utilizate in baza unui contract de leasing.”

11. La articolul 100 alineatul (3), lit. b) se abroga.

12. La articolul 101 alineatul (1), punctul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“18. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art.35
alin.(2) si alin.(2¹).”

13. La articolul 102 alineatul (1), dupa punctul 38 se introduce un nou punct, pct. 39, care va avea urmatorul cuprins:
„39. nerespectarea dispozitiilor art. 82 alin. (4);”

14. La al articolul 102 alineatul (3), lit. a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“a) conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata.”
15. La alineatul (1) al articolul 103, lit. c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,c) pentru o perioada de 120 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice iar instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus aplicarea unei sanctiuni administrative, concomitent cu masura de neincepere a urmaririi penale, scoatere de sub urmarire penala, incetare a urmaririi penale sau achitare.”

16. La alineatul (1) al articolului 103, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), care va avea urmatorul cuprins:
,,d) pentru o perioada de 180 de zile in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a  unei  persoane daca pentru regula de circulatie  incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale ori, achitarea cu aplicarea unei sanctiuni administrative.”

17. Alineatul (8) al articolului 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) In situatia in care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecata potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitenta a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce opereaza pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. In acest caz, titularul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, are resedinta, in termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.”

18. Dupa articolul 103 se introduce un nou articol, articolul 1031, care va avea urmatorul cuprins:
,,Art. 1031 - (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care  conducatorul  de  autovehicul  sau  tramvai  sau,  dupa  caz,  proprietarul  vehiculului  ori  detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal.
(2) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule prevazuta la alin. (1) inceteaza in urmatoarele situatii:
a) la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la sediul serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta;
b) la data achitarii amenzii contraventionale in conditiile art. 28 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr.
2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele prevazute la lit. a) si b) la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta.”

19. Articolul 104 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,Art.104. - La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare aplicata ca sanctiune contraventionala complementara, cu exceptia celor prevazute la art.105 alin.(2),  se poate reduce de catre seful politiei rutiere al judetului sau al municipiului  Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dar nu mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute in regulament.”

20. La articolul 105, partea introductiva a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,Art. 105 - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane juridice sau fizice, dupa caz:”

21.  La  articolul  105, dupa  alineatul (1)  se introduce un  nou  alineat,  alineatul  (2),  care va  avea urmatorul cuprins:
„(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) depasirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.”

22. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,Art.107. - Sanctiunile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102  alin.(3), art.103 alin.(2), 105 alin.(2) si art.106  se aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat in timpul desfasurarii probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.”

23. La articolul 109, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), care va avea urmatorul cuprins:
,,(71) Odata cu constatarea contraventiei si aplicarea amenzii, in situatia in care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completeaza in procesul verbal si instiintarea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule.”

24. La articolul 109, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), care va avea urmatorul cuprins:
,,(81) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, amenzile aplicate cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, cetatenilor Confederatiei Elvetiene, strainilor, apatrizilor sau cetatenilor romani cu domiciliul sau, dupa caz, resedinta in strainatate, ori celor aplicate cetatenilor romani pentru fapte savarsite pe teritoriul altor state in conditiile in care se cere transferul executarii sanctiunii amenzii, se fac venit integral la bugetul de stat.”

25. La articolul 111 alineatul (1), lit. c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3),
art. 105 alin. (2) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);”

26. Alineatul (3), (4) si (5) ale articolului 111 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. a) si d), precum si in cele mentionate la art. 85 alin. (2) si (4), art.
86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) si (5) si art.102 alin.(3) lit. c) si art. 105 alin.(2) lit. a), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
(4) Permisul  de conducere al  conducatorului  de autovehicul  sau  tramvai,  implicat  intr-un  accident  de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera,  daca  acesta  a  incalcat  o  regula  de  circulatie,  eliberandu-se  dovada  inlocuitoare  fara  drept  de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una din cele prevazute la art.102 alin.(3) lit. c) si art. 105 alin.(2) lit. a), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri.
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art.85 alin.(1) si (3), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3) si art.102 alin.(3) lit.a), b) si e) si art. 105 alin.(2) lit. b) si c), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.”

27. La articolul 112 alineatul (1), dupa litera x) se introduc trei noi litere, lit. y), z) si aa) care vor avea urmatorul cuprins:
„y) conducatorul vehiculului nu are asupra sa documentul doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba romana, a acestuia.
z) vehiculul circula pe drumurile publice dupa expirarea termenului prevazut de art. 82 alin. (4). a a) inmatricularea vehiculului este suspendata.”
28. Alineatele (2) si (3) ale articolului 112 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r) s), y), z) si aa) la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) si x) o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. b), o), p), r), s), y), z) si aa) odata cu retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare, politistul rutier retrage si placutele cu numerele de inmatriculare sau de inregistrare.”

29. La articolul 112, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare, retinute pentru nerespectarea dispozitiilor art.35 alin.(2¹), se pastreaza la sediul serviciului politiei rutiere din care face parte agentul constatator pentru o perioada de 5 zile lucratoare. In situatia in care in acest termen conducatorul vehiculului prezinta documentele, iar acestea atesta incadrarea in prevederile art.82 alin. (4) sau (42), certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare se restituie. In caz contrar acestea se remit autoritatii emitente.”

30. Alineatul (11) al articolului 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(11)  Titularul  permisului  de  conducere  eliberat  de  o  autoritate  straina,  impotriva  caruia  s-a  dispus suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, numai dupa efectuarea dovezii achitarii amenzii contraventionale, inainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare inainte de data parasirii teritoriului Romaniei.”

31. Articolul 118 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 118 - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 32 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, plangerea prevazuta la alin. (1) nu suspenda executarea sanctiunii amenzii contraventionale. In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, la cererea contravenientului, instanta de judecata poate dispune suspendarea executarii sanctiunii amenzii contraventionale pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, daca s-a depus o cautiune de 10% din valoarea amenzii.
(3) Cererea de suspendare se solutioneaza in  camera de consiliu, de urgenta, cu  citarea partilor, prin incheiere de sedinta ce poate fi atacata odata cu fondul cauzei.
(4) Plangerea suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare. In situatia in care pentru contraventia savarsita, prezenta ordonanta de urgenta prevede si aplicarea sanctiunii contraventionale complementare  a  suspendarii  dreptului  de  a  conduce  autovehicule  sau  tramvaie,  dovada  inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care efectueaza mentiunile in evidente si ii restituie permisul de conducere, daca acesta a fost retinut.
(5) Dispozitivul hotararii definitive prin care se mentine sanctiunea complementara se comunica unitatii de politie pe raza careia a fost savarsita fapta in vederea punerii in executare.
(6) Punerea in executare a sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se face de catre serviciul politiei rutiere competent, care instiinteaza titularul permisului de conducere cu  privire la  data inceperii  suspendarii  si  durata acesteia,  in  termen de 30  zile de  la data comunicarii dispozitivului hotararii judecatoresti definitive.
(7) In termen de 15 zile de la data instiintarii prevazute la alin. (5), contravenientul este obligat sa prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(8) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (6), atrage majorarea de drept a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce cu 30 de zile.”
Art. II – La data intrarii in vigoare a Legii nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, alineatele (3) si (5) ale articolului 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. a) si d), art.102 alin.(3) lit. c) si art. 105 alin.(2) lit. a),  precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
...
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) lit.a), b) si e) si art. 105 alin.(2) lit. b) si c), la art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3), precum si la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.”

Art. III – Procedura de inscriere in evidenta a autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state se stabileste prin ordin al ministrului afacerilor interne, in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 08 Aprilie 2013
Votati articolul "Proiect: Modificarea Codului Rutier":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016