Politistii care intervin la un accident rutier cu victime vor fi obligati sa completeze in actele de constatare existenta ori inexistenta modului de semnalizare rutiera si calitatea acesteia si sa inregistreze prin foto si video existenta sau inexistenta semnalizarii rutiere ori vicii ale acesteia.
In cazul accidentelor usoare, doar cu pagube materiale, politistul va constata inexistenta semnalizarii, ori vicii ale acesteia, doar la cererea uneia dintre persoanele implicate. Noile prevederi ale Codului Rutier au fost promulgate de presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ completeaza normele privind semnalizarea rutiera si se introduc noi contraventii pentru administratorii drumurilor publice.
"In cazul accidentelor de circulatie din care a rezultat decesul sau, dupa caz, vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, politistul investit cu cercetarea la locul faptei este obligat sa mentioneze in actele de constatare existenta ori inexistenta modului de semnalizare rutiera si calitatea acesteia si sa inregistreze prin foto si video existenta sau inexistenta semnalizarii rutiere ori vicii ale acesteia.
(...) In cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale, aceste obligatii se indeplinesc de politistul investit cu solutionarea acestuia, numai daca cel putin una dintre persoanele implicate solicita constatarea inexistentei semnalizarii ori vicii ale acesteia”, se arata in textul de lege, potrivit
News.ro.
Conform actului normativ promulgat, administratorul drumului public, potrivit competentelor ce ii revin, cu avizul Politiei rutiere, este obligat sa aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, inainte de intrarea in localitate, de trecerea pentru pietoni si de trecerea la nivel cu o cale ferata, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum si marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, in cazurile prevazute de reglementarile in vigoare.
De asemenea, autoritatile publice locale sunt obligate sa amenajeze statiile mijloacelor de transport public de persoane, prevazute cu alveole sau refugii, cu avizul Politiei rutiere si in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice specifice.
Actul normativ stabileste ca reprezinta contraventii „nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferata, conform standardelor si reglementarilor tehnice in vigoare; neinlaturarea obstacolelor care impiedica vizibilitatea conducatorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferata; neindeplinirea obligatiilor de instalare, aplicare si verificare a mijloacelor de semnalizare rutiera, precum si a dispozitivelor speciale de acest fel”.
Constituie contraventii si nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzatoare, conform standardelor si reglementarilor tehnice in vigoare, a obstacolelor sau lucrarilor aflate in zona drumului public si neasigurarea starii de viabilitate a oricarui element, parte integranta a drumului public, potrivit reglementarilor tehnice in vigoare, precum si neluarea masurilor de inlaturare a obstacolelor aflate pe aceste elemente.
Contraventie este si nerespectarea obligatiei de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, antreprenorul ori executantul lucrarilor de a lua toate masurile de inlaturare a indicatoarelor si mijloacelor de semnalizare rutiera temporara la finalizarea lucrarilor, potrivit legii promulgate.