Prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 174, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.521 din 27 iulie 2012, a fost aprobat Planul Sectorial de Actiune pentru implementarea la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor a Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2012 – 2015, precum si Inventarul masurilor preventive anticoruptie si a indicatorilor de evaluare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor.
Documentul prevede actiunile si masurile care trebuie intreprinse la nivelul institutiei pentru realizarea obiectivelor Strategiei nationale anticoruptie. Acestea se incadreaza in ansamblul masurilor initiate de catre Ministerul Administratiei si Internelor in directia prevenirii si combaterii coruptiei, atat la nivelul aparatului propriu cat si al administratiei publice locale, demersuri apreciate in rapoartele de tara elaborate de catre Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
In vederea indeplinirii sarcinilor din Planul sectorial, Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice din cadrul ministerului va implementa doua proiecte cofinantate din Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, cu un buget total de aproximativ 7.000.000 lei.
Este vorba despre proiectul „Dezvoltarea unui mecanism de monitorizare a implementarii actiunilor anticoruptie din cadrul SNA 2012 – 2015 la nivelul administratiei publice locale, precum si promovarea acestuia in vederea cunoasterii de catre toate institutiile implicate”, cod SMIS 40606 si respectiv proiectul „Politici anticoruptie pentru cetatean, intr-o administratie responsabila (PACAR)”, cod SMIS 40449, acesta din urma fiind implementat in parteneriat cu Directia Generala Anticoruptie si Asociatia pentru Implementarea Democratiei.
Prin aceste proiecte se urmareste o mai buna cunoastere a masurilor si a obiectivelor Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 – 2015 si a Planului National de Actiune si a Planului Sectorial al MAI,
Totodata, proiectele vizeaza sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in elaborarea planurilor proprii de actiune pentru prevenirea coruptiei, implementarea masurilor prevazute in acestea, precum si instruirea personalului cu atributii in domeniul relatiilor cu publicul, integritatii, transparentei, prevenirii si combaterii coruptiei in administratia publica. In acest sens, vor fi organizate 82 de reuniuni de lucru la nivelul tuturor judetelor.
De asemenea, prin intermediul proiectelor mentionate, in cooperare cu Ministerul Justitiei, se va crea un mecanism eficient de monitorizare a progreselor inregistrate de autoritatile administratiei publice locale in demersurile de prevenire a coruptiei.
Gasiti
AICI cuprinsul integral al Proiectului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<