Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG pentru cetatenii britanici care raman in Romania

Guvernul Orban a adoptat o Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru cetatenii britanici care raman in Romania, dupa Brexit. Actul contine numeroase informatii utile si reguli noi pe care acestia ar trebui sa le cunoasca. Avem, totodata, si prevederi specifice pentru romani!

OUG nr. 70/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 933/2019. Actul poate fi consultat integral pe Monitorul Juridic, insa mai jos veti regasi cele mai importante informatii.

Conform motivelor prezentate in preambulul Ordonantei, adoptarea acestei masuri urgente a fost necesara pentru ca Parlamentul britanic nu a aprobat inca Acordul de retragere din UE, asadar deznodamantul intregului proces de parasire a blocului comunitar ramane imprevizibil. Ne reamintim faptul ca UE si UK au ajuns la o ultima "extensie flexibila" a termenului de "divort" pentru 31 ianuarie 2020.

"Avand in vedere ca retragerea fara acord este o ipoteza posibila, care excedeaza vointei individuale a statelor membre, a carei materializare ar pune in pericol interesul public prin afectarea nemijlocita si iremediabila a drepturilor cetatenilor, fiind necesara luarea unor masuri urgente pentru prevenirea unor asemenea consecinte, in considerea faptului ca protejarea drepturilor cetatenilor a constituit prioritatea principala a Romaniei si a Uniunii Europene in cadrul procesului Brexit" s-a adoptat OUG nr. 70/2019 pentru a deservi ca mijloc de reglementare a situatiei care poate aparea dupa ce Marea Britanie paraseste UE fara a se ratifica acordul intre parti.

oug 70 din 2019

In primul rand, retinem faptul ca acest act reglementeaza unele masuri aplicabile in cazul retragerii Regatului Unit din UE fara acord. In cazul in care un acord intre cele doua parti va fi pana la urma ratificat, prevederile OUG nr. 70/2019 nu vor mai fi aplicabile si vor fi, cel mai probabil, schimbate pentru a asigura reciprocitatea.

Prevederile acestei ordonante se aplica:

  • cetatenilor britanici si membrilor de familie ai acestora inregistrati pe teritoriul Romaniei pana la data retragerii inclusiv;
  • cetatenilor britanici si membrilor de familie ai acestora intrati in Romania, dar neinregistrati, pana la data retragerii inclusiv;
  • cetatenilor britanici si membrilor de familie ai acestora care au obtinut rezidenta permanenta pe teritoriul Romaniei pana la data retragerii inclusiv.

 

Membrii de familie ai cetatenilor britanici sunt, conform OUG nr. 70/2019, urmatorii:

  • sotul sau sotia;
  • descendentii in linie directa care nu au implinit varsta de 21 de ani sau care se afla in intretinerea cetateanului britanic, precum si cei ai sotului/sotiei;
  • ascendentii in linie directa care se afla in intretinerea cetateanului britanic, precum si cei ai sotului/sotiei.

 

Persoana aflata in intretinere este definita drept orice alt membru de familie care, in tara de resedinta sau de cetatenie, se afla in intretinerea sau gospodareste impreuna cu cetateanul britanic ori se afla in situatia in care, din motive medicale grave, este necesara asistenta personala a acestuia.

In al doilea rand, data retragerii fara acord este data la care in mod efectiv inceteaza statutul de membru al Uniunii Europene pentru Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

In al treilea rand, perioada de tranzitie este stabilita pana la 31 decembrie 2020 inclusiv. In acest interval cetatenii britanici pot intra pe teritoriul Romaniei si pot beneficia de dispozitiile OUG nr. 70/2019.

Atentie! Persoanelor cu statut Brexit (adica sotul sau sotia, descendentii si ascendentii) le sunt recunoscute toate documentele eliberate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari pana la data de 31 decembrie 2020.

In al patrulea rand, cetatenii pentru care prevederile acestei ordonante se aplica se bucura, pe teritoriul Romaniei, de urmatoarele drepturi:

  • protectia generala a persoanelor si a averilor, garantata de Constitutie si de alte legi, precum si de drepturile prevazute in tratatele internationale la care Romania este parte;
  • se pot deplasa liber si isi pot stabili resedinta sau, dupa caz, domiciliul oriunde pe teritoriul Romaniei;
  • britanicii care locuiesc legal in Romania si parasesc temporar teritoriul statului roman au dreptul de a reintra pe toata durata valabilitatii permisului de sedere;
  • pot beneficia de masuri de protectie sociala din partea statului, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, numai strainii cu resedinta sau domiciliul in Romania;
  • britanicilor carora li s-a eliberat un document de catre Oficiul Roman pentru Imigrari au dreptul de a verifica datele personale inscrise in acesta si, cand este cazul, sa solicite corectarea sau eliminarea unor date care nu corespund realitatii;
  • acces, fara restrictii, la activitatile scolare si de instruire in societate.

 

OUG pentru cetatenii britanici care raman in Romania

In al cincilea rand, obligatiile cetatenilor pentru care OUG nr. 70/2019 se aplica sunt urmatoarele:

  • sa respecte legislatia romana pe timpul sederii in Romania;
  • sa nu ramana pe teritoriul Romaniei peste perioada pentru care li s-a aprobat sederea, precum si sa depuna toate diligentele necesare pentru a iesi din Romania pana la expirarea acestei perioade;
  • sa se supuna controlului pentru trecerea frontierei de stat, potrivit legii;
  • sa se supuna, in conditiile legii, controlului organelor de politie si al celorlalte autoritati publice competente in acest sens;
  • sa declare, in termen de 30 de zile, la formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari din subordinea MAI care le-a acordat dreptul de sedere orice modificare intervenita in situatia personala, in special schimbarea numelui, a cetateniei, a domiciliului sau resedintei, nasterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei si prelungirea valabilitatii sau schimbarea documentelui de trecere a frontierei de stat;
  • sa solicite un nou document de identitate in cazul in care isi schimba numele, cetatenia sau domiciliul;
  • sa declare, in termen de 48 de ore, la organul de politie competent teritorial, furtul sau pierderea documentelor de trecere a frontierei de stat sau a documentelor de identitate.

 

In al saselea rand, viza de lunga sedere se elibereaza gratuit de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara in care acestea isi au resedintia sau domiciliul. Pentru obtinerea ei vor fi necesare:

  • certificatul de casatorie sau, dupa caz, documentul care atesta legatura de rudenie;
  • dovada asigurarii medicale pe perioada valabilitatii vizei;
  • certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica.

 

In al saptelea rand, dreptul de sedere temporara poate fi solicitat de catre persoanele cu statut Brexit in termen de maximum 90 de zile de la data retragerii Regatului Unit din UE. Acesta poate fi ulterior prelungit, in anumite conditii prevazute in OUG nr. 70/2019.

Cererea de prelungire va trebui insotita de documentul de trecere a frontierei de stat, in original si copie, de un certificat medical, de dovada detinerii legale a spatiului de locuit la adresa la care declara ca are resedinta pe teritoriul Romaniei, de dovada mijloacelor de intretinere (adeverinta de salariu, talon pensie, declaratie unica impozit pe venit, extras de cont bancar), precum si, dupa caz, de dovada legaturii de rudenie si documente emise de autoritatile din statul de cetatenie sau rezidenta prin care se face dovada ca membrul de familie al cetateanului britanic se afla in intretinerea sau gospodareste impreuna cu cetateanul britanic sau se afla in situatia in care, din motive medicale grave, este necesara asistenta personala a acestuia.

Important! Dreptul de sedere temporara poate fi prelungit in termen de maximum 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Romaniei, la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

In al optulea rand, dreptul de sedere pe termen lung le va fi recunoscut persoanelor cu statut Brexit care au obtinut rezidentia permanenta in conditiile OUG nr. 102/2005 pana la data retragerii din UE a Regatului Unit inclusiv.

Cererea de eliberare a permisului de sedere pe termen lung va trebui insotita de documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie, de un certificat medical si de dovada detinerii legale a spatiului de locuit la adresa la care declara ca are resedinta.

Pentru ca dreptul de sedere sa fie acordat pe perioada nedeterminata persoanelor cu statut Brexit trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:

  • au avut drept de sedere temporara pe teritoriul Romaniei, in mod continuu in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii;
  • fac dovada detinerii mijloacelor de intretinere la nivelul venitului minim garantat in Romania;
  • nu prezinta pericol pentru securitatea nationala;
  • nu constituie o amenintare la adresa ordinii publice.

 

In al noulea rand, OUG nr. 70/2019 prevede si contraventii. Acestea pleaca de la 100 de lei si pot ajunge pana la 1200 de lei pentru:

  • nerespectarea obligatiei de a aparasi Romania dupa data la care inceteaza dreptul de sedere;
  • nedeclararea informatiilor obligatorii mentionate mai sus, la punctul cinci;
  • nerespectarea obligatiilor cu privire la declararea furtului sau pierderii actelor;
  • nedepunerea solicitarii de prelungire a dreptului de sedere.

 

Retineti! Si romanii din Marea Britanie care nu obtin "settled status" vor fi expulzati.

In al zecelea rand, cetatenii britanici care raman in Romania au acces nerestrictionat pe piata muncii din Romania si beneficiaza de tratament egal cu cetatenii romani sau ai altor state membre ale UE. In plus, acestia pot accesa fonduri de securitate sociala.

Recunoasterea calificarilor profesionale si a diplomelor aferente vor ramane la fel in Romania, dupa retragerea UK din UE pentru asigurarea unei exercitari neintrerupe a unei profesii reglementate in Romania.

In al unsprezecelea rand, decontarea tratamentelor in curs se va face in baza cardului european de sanatate sau a certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate sau a documentului de deschidere de drepturi la tratament planificat. Acest lucru va fi posibil pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv.

OUG nr. 70/2019 - prevederi importante pentru romanii care revin in tara

In al doisprezecelea rand, romanii care au muncit in Marea Britanie si se intorc in tara vor putea beneficia de indemnizatia de somaj in baza Regulamentului UE nr. 500/2019. In plus, acestia vor putea primi si:

  • alocatie de stat pentru copii;
  • acoperirea costurilor pentru accidente de munca;
  • acoperirea cheltuielilor cu privire la bolile de munca.

 

Certificarile obtinute in UK vor fi recunoscute in Romania si, daca este necesar, vor fi echivalate pentru a corespunde normelor europene in vigoare.

Finalmente, OUG nr. 70/2019 intra in vigoare in prima zi urmatoarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana fara un acord. In caz contrar, actul va fi modificat pentru a oglindi situatia romanilor din UK.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Noiembrie 2019
Votati articolul "OUG pentru cetatenii britanici care raman in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016