Unul dintre proiectele derulate de Ministerul Justitiei in cadrul asistentei europene pre-aderare oferita Romaniei prin programele PHARE a fost selectat ca exemplu de bune practici pentru implementarea acestui tip de finantare, constituind in acelasi timp un model pentru utilizarea eficienta si eficace a resurselor financiare complementare bugetului de stat.
Astfel, cu ocazia incheierii asistentei europene pre-aderare, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a decis realizarea unei evaluari independente, care sa ilustreze, prin intermediul unor studii de caz, interventiile de succes care pot constitui exemple de bune practici.
In acest context, printre cele 8 proiecte selectate la nivel national de auditorii independenti, pentru a fi prezentate ca bune practici in materie de utilizare a fondurilor nerambursabile, se numara si proiectul PHARE 2004/16-772.01.04.15 - „Continuarea informatizarii instantelor - formarea generala a personalului juridic in domeniul Training IT“ (proiect de asistenta tehnica), implementat de Ministerul Justitiei.
Proiectul, derulat in perioada decembrie 2006 - noiembrie 2007 a beneficiat de un buget de 1.358.760 Euro PHARE si a avut drept obiectiv pregatirea specialistilor cheie ai sistemului judiciar - judecatori, procurori, grefieri si personal de probatiune - in vederea dobandirii unor cunostinte de baza si a dezvoltarii de abilitati in domeniul informatic.
In cadrul proiectului, prin organizarea de sesiuni de pregatire in peste 85 de locatii, la nivelul intregii tari, un numar de 10.183 persoane (2.951 judecatori, 1.759 procurori, 5.293 grefieri si 180 consilieri de probatiune) au beneficiat de cate 50 de ore de pregatire in domeniul IT. Astfel, cunostintele dobandite, precum si infrastructura informatica achizitionata printr-un alt proiect PHARE au permis specialistilor romani utilizarea cu succes a aplicatiilor informatice specifice, le-au facilitat accesul la legislatie si jurisprudenta, reprezentand baza continuarii informatizarii sistemului judiciar si a dezvoltarii de metode de lucru moderne, in conformitate cu tendintele europene in domeniu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<