Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept penal si de procedura penala 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul de procedura penala - Arestarea preventiva

Codul de procedura penala
Arestarea preventiva


Arestarea invinuitului


Art. 146:  Arestarea invinuitului in cursul urmaririi penale

(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre cazurile prevazute  in  art.  148,  procurorul,  din oficiu  sau  la  sesizarea  organului  de  cercetare penala,  cand  considera  ca  arestarea  invinuitului  este  necesara  in  interesul  urmaririi penale, numai dupa ascultarea acestuia in prezenta aparatorului, intocmeste propunerea motivat a de luare a masurii arestarii preventive a invinuitului.

(2) Dosarul, impreuna cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, intocmita de  procurorul  care  efectueaza  sau  supravegheaza  urmarirea  penala,  se  prezinta presedintelui  ori  judecatorului  delegat  de  acesta  de  la  instanta  careia  i-ar  reveni competenta  sa  judece  cauza  in  fond  sau  de  la  instanta  corespunzatoare  in  grad acesteia  in  a  carei circumscriptie  se  afla  locul  de  detinere,  locul  unde  s-a constatat savarsirea faptei prevazute de legea penala ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

(3) La prezentarea dosarului de catre procuror, presedintele instantei sau judecatorul delegat  de  acesta  fixeaza  ziua  si  ora  de  solutionare  a  propunerii  de  arestare preventiva, pana la expirarea celor 24 de ore de retinere,  in cazul  in care  invinuitul este retinut. Ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu, cat si procurorului, acesta din urma fiind obligat sa asigure prezenta in fata judecatorului a invinuitului retinut.

(4) Propunerea  de  arestare  preventiva  se  solutioneaza  in  camera  de  consiliu  de  un singur judecator, indiferent de natura infractiunii.

(5) Invinuitul este adus in fata judecatorului si va fi asistat de aparator.

(6) Dispozitiile art. 1491 alin. 6 si ale art. 150 se aplica in mod corespunzator.

(7) Participarea procurorului este obligatorie.

(8) Dupa ascultarea invinuitului,   judecatorul,   de indata,   admite   sau   respinge propunerea de arestare preventiva, prin incheiere motivata.

(9) Daca  sunt  intrunite  conditiile  prevazute  in  alin.  1,  judecatorul  dispune,  prin incheiere motivata, arestarea preventiva a invinuitului pe o durata ce nu poate depasi 10 zile.

(10) Totodata,  judecatorul,  admitand  propunerea,  emite,  de  urgenta,  mandatul  de arestare a  invinuitului. Mandatul cuprinde  in mod corespunzator mentiunile aratate in art. 151 alin. 3 lit. a)-c), e) si j), precum si numele si prenumele invinuitului si durata pentru care este dispus a arestarea preventiva a acestuia.

(11) Dispozitiile art. 152 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.

(111) In  caz  de  respingere  a  propunerii  de  arestare  preventiva,  daca  sunt  intrunite conditiile prevazute de lege, judecatorul poate dispune masura obligarii de a nu parasi localitatea sau aceea de a nu parasi tara.

(12) Impotriva incheierii se poate face recurs  in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa.

Art. 147:  Arestarea invinuitului la instanta de judecata

(1) Judecatorul, in situatiile aratate in partea speciala, titlul II, poate dispune arestarea invinuitului  in  cazurile  si  conditiile  prevazute  in  art.  146.  Cand  s-a  dispus  arestarea, presedintele completului de judecata emite mandatul de arestare a invinuitului.

 (2) Invinuitul  arestat  este  trimis  de   indata  procurorului  impreuna  cu  mandatul  de arestare.


Arestarea inculpatului


Art. 148:  Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

(1) Masura  arestarii  preventive  a  inculpatului  poate  fi  luata  daca  sunt  intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a1) inculpatul a  incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b) exista  date  ca  inculpatul  incearca  sa  zadarniceasca  in  mod  direct  sau  indirect aflarea  adevarului  prin  influentarea  unei  parti,  a  unui  martor  sau  expert  ori  prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e) exista  date  ca  inculpatul  exercita  presiuni  asupra  persoanei  vatamate  sau  ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani  si exista probe ca lasarea sa  in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

(2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.

Art. 149:  Durata arestarii inculpatului
 

(1) Durata arestarii inculpatului  in cursul urmaririi penale nu poate depasi 30 de zile, afara  de  cazul  cand  ea  este  prelungita  in  conditiile  legii.  Termenul  curge  de  la  data emiterii mandatului, cand arestarea a fost dispusa dupa ascultarea inculpatului, iar  in cazul cand arestarea a fost dispusa in lipsa acestuia, termenul curge de la data punerii in executare a mandatului de arestare.

(2) Cand o cauza este trecuta pentru continuarea urmaririi penale de la un organ de urmarire la altul, mandatul de arestare emis anterior ramane valabil. Durata arestarii
se calculeaza potrivit dispozitiilor alineatului precedent.

Art. 1491:  Arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale

(1) Procurorul,  din  oficiu  sau  la  sesizarea  organului  de  cercetare  penala,  daca  sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143  si exista vreunul dintre cazurile prevazute in art.  148,  cand  considera  ca  in  interesul  urmaririi  penale  este  necesara  arestarea inculpatului,  numai  dupa  ascultarea  acestuia  in  prezenta  aparatorului,  intocmeste propunerea motivata de luare a masurii arestarii preventive a inculpatului.

(2) Dosarul, impreuna cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, intocmita de  procurorul  care  supravegheaza  sau  efectueaza  urmarirea  penala,  se  prezinta presedintelui  ori  judecatorului  delegat  de  acesta  de  la  instanta  careia  i-ar  reveni competenta  sa  judece  cauza  in  fond  sau  de  la  instanta  corespunzatoare  in  grad acesteia  in  a  carei  circumscriptie  se  afla  locul  de  detinere,  locul  unde  s-a  constatat savarsirea faptei prevazute de legea penala ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

 (3) Cu  ocazia  prezentarii  dosarului  de  catre  procuror,  presedintele  instantei  sau judecatorul delegat de acesta fixeaza ziua si ora de solutionare a propunerii de arestare preventiva, pana la expirarea mandatului de arestare preventiva a invinuitului devenit inculpat sau, daca acesta este retinut, pana la expirarea celor 24 de ore de retinere. Ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu cat si procurorului, acesta din urma  fiind  obligat sa  asigure  prezenta  in  fata judecatorului a  inculpatului arestat sau retinut.

(4) Propunerea  de  arestare  preventiva  se  solutioneaza  in  camera  de  consiliu  de  un singur judecator, indiferent de natura infractiunii.

(5) Inculpatul este adus in fata judecatorului si va fi asistat de aparator.

(6) In cazul in care inculpatul se afla in stare de retinere sau de arestare potrivit art. 146 si din cauza starii sanatatii ori din cauza de forta majora sau stare de necesitate nu poate  fi  adus  in  fata  judecatorului,  propunerea  de  arestare  va  fi  examinata  in  lipsa inculpatului,  in  prezenta  aparatorului,  caruia  i  se  da  cuvantul  pentru  a  formula concluzii.

(7) Dispozitiile art. 150 se aplica in mod corespunzator.

(8) Participarea procurorului este obligatorie.

(9) Judecatorul admite sau respinge propunerea de arestare preventiva, prin incheiere motivata.
 

 

(10) Daca  sunt  intrunite  conditiile  prevazute  in  alin.  1,  judecatorul  dispune,  prin incheiere  motivata,  arestarea  preventiva  a  inculpatului  pe  o  durata  care  nu  poate depasi 30 de zile.
 
(11) Arestarea inculpatului nu poate fi dispusa decat pentru zilele care au ramas dupa scaderea din 30 de zile a perioadei  in care acesta a fost anterior retinut sau arestat. Arestarea  preventiva  a  inculpatului  se  dispune  inainte  de  expirarea  duratei  arestarii invinuitului.

(12) Dispozitiile  art.  146  alin.  10  si  111   si  ale  art.  152  alin.  1  se  aplica  in  mod corespunzator.

 (13) Impotriva  incheierii  se  poate  face  recurs, in  termen  de  24  de  ore  de  la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa.

(14) Dispozitiile alineatelor precedente se aplica si in cazul in care procurorul pune  in miscare  actiunea  penala  inainte  de  expirarea  duratei  mandatului  de  arestare  a invinuitului. Mandatul de arestare a  invinuitului  inceteaza la data emiterii mandatului de arestare a inculpatului.

Art. 150:  Ascultarea inculpatului

(1) Masura arestarii inculpatului poate fi luata numai dupa ascultarea acestuia de catre procuror si de catre judecator, afara de cazul cand inculpatul este disparut, se afla in strainatate ori se sustrage de la urmarire sau de la judecata ori se afla in una dintre situatiile prevazute in art. 1491 alin. 6.
 
(2) In cazul in care inculpatul este disparut, se afla in strainatate ori se sustrage de la urmarire sau de la judecata,  cand mandatul a fost emis fara ascultarea inculpatului, acesta va fi ascultat imediat ce a fost prins ori s -a prezentat.

Art. 151:  Continutul mandatului de arestare

(1) Dupa intocmirea hotararii prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, judecatorul de la prima instanta sau, dupa caz, presedintele completului de la instanta de recurs emite de indata mandatul de arestare preventiva.

(2) Daca  prin  aceeasi  hotarare  s-a  dispus  arestarea  mai  multor  inculpati,  se  emite mandat de arestare separat pentru fiecare dintre ei.

(3) In mandatul de arestare trebuie sa se arate:

a) instanta care a dispus luarea masurii arestarii inculpatului;
b) data si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul de arestare;
d) datele privitoare la persoana inculpatului, prevazute  in art. 70,  si codul numeric personal;
e) aratarea faptei ce formeaza obiectul inculparii si denumirea infractiunii;
f) incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege;
g) temeiurile concrete care determina arestarea;
h) ordinul de a fi arestat inculpatul;
i) indicarea locului unde urmeaza a fi detinut cel arestat;
j) semnatura judecatorului.

Art. 152:  Executarea mandatului
 

(1) Cand mandatul de arestare a fost emis dupa ascultarea inculpatului, judecatorul care a emis mandatul inmaneaza un exemplar al mandatului persoanei arestate, iar un
alt exemplar il trimite organului de politie pentru a fi predat la locul de de tinere o data cu arestatul.

(2) Cand  masura  arestarii  a  fost  dispusa  in  lipsa  inculpatului  potrivit  art.  150, mandatul emis se inainteaza in dublu exemplar organului de politie, pentru executare.

(3) Organul de politie procedeaza la arestarea persoanei aratate in mandat, careia ii preda un exemplar al mandatului si o conduce la judecatorul care a emis mandatul.

(31) In vederea executarii mandatului de arestare preventiva, organul de politie poate patrunde in domiciliul sau resedinta unei persoane fara invoirea acesteia, precum  si in sediul unei persoane juridice fara invoirea reprezentantului legal al acesteia.
 
(4) Judecatorul  procedeaza  la  ascultarea  inculpatului,  iar  daca  acesta  ridica  obiectii care necesita o rezolvare urgenta, fixeaza de indata termen de judecata.

Art. 153:  Obiectii in ceea ce priveste identitatea

(1) Daca  cel arestat ridica  obiectii  in contra executarii mandatului numai  in ceea ce priveste identitatea, este condus  in fata instantei locului unde a fost gasit, care, daca este necesar, cere relatii judecatorului care a emis mandatul.

(2) Pana  la  rezolvarea  obiectiilor,  instanta,  daca  apreciaza  ca  nu  exista  pericol  de disparitie,  dispune  punerea  in  libertate  a  persoanei  impotriva  careia  s-a  executat mandatul.

(3) Daca instanta constata ca persoana adus a nu este cea ar atata in mandat, o pune imediat in libertate, iar daca constata ca obiectiile sunt nefondate, dispune executarea mandatului, procedandu-se potrivit art. 152 alin. 3.

(4) In cazurile prevazute in alin. 1-3, instanta dispune prin  incheiere, ce se trimite  si judecatorului care a emis mandatul.

Art. 154:  Negasirea persoanei mentionate in mandat

(1) Cand  persoana  mentionata  in  mandat  nu  a  fost  gasita,  organul  insarcinat  cu executarea incheie un proces-verbal prin care constata aceasta si instiinteaza organul judiciar  care  a  emis  mandatul,  precum si  organele  competente  pentru  darea   in urmarire si in consemn la punctele de trecere a frontierei.

Art. 155:  Prelungirea duratei arestarii in cursul urmaririi penale

(1) Arestarea inculpatului dispusa  de  instanta  poate  fi prelungita,  in cursul urmaririi penale,  motivat,  daca  temeiurile  care  au  determinat  arestarea  initiala  impun  in continuare  privarea de  libertate  sau exista  temeiuri noi care  sa  justifice  privarea de libertate.

 (2) In cazul prevazut in alin. 1, prelungirea duratei arestarii preventive a inculpatului poate fi dispusa de instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau
de instanta corespunzatoare in grad acesteia  in a carei circumscriptie se afla locul de detinere,  locul  unde  s-a  constatat  savarsirea  faptei  prevazute  de  legea  penala  ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Art.  156: Propunerea  pentru  prelungirea  arestarii  dispuse  in  cursul urmaririi penale

(1) Prelungirea duratei arestarii preventive prevazute in art. 155 se dispune pe baza propunerii  motivate  a  procurorului  care,  dupa  caz,  efectueaza  sau  supravegheaza urmarirea penala.

(2) In cazul  in care procurorul supravegheaza urmarirea penala,  acesta va fi sesizat motivat  de  catre  organul  de  cercetare  penala,  in  vederea  formularii  propunerii  de prelungire, cu cel pu tin 8 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive.

(3) Daca arestarea a fost dispusa de o instanta inferioara celei competente sa acorde prelungirea, propunerea se inainteaza instantei competente.

(5) Cand  in  aceeasi  cauza  se  gasesc  mai  multi  inculpati  arestati  pentru  care  durata arestarii preventive  expira  la  date  diferite,  procurorul  care  sesizeaza  instanta pentru unul dintre inculpati va sesiza, totodata, instanta si cu privire la ceilalti inculpati.

Art. 157 - Abrogat.

Art. 158 - Abrogat.

Art.  159:  Procedura  prelungirii  arestarii  preventive  dispuse  in  cursul urmaririi penale
 
(1) Dosarul  cauzei  va  fi  depus  la  instanta,  impreuna  cu  propunerea  de  prelungire  a arestarii  preventive,   intocmita  de  procurorul  care  efectueaza  sau  supravegheaza urmarirea penala, cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive, si va putea fi consultat de aparator.

 (2) Propunerea de prelungire a arest arii se solutioneaza in camera de consiliu, de un singur judecator, indiferent de natura infrac tiunii.

 (3) Inculpatul este adus in fata judecatorului si va fi asistat de aparator.

 (4) In  cazul  in  care  inculpatul  arestat  se  afla  internat  in  spital  si  din  cauza  starii sanatatii nu poate fi adus in fata judecatorului sau cand, din cauza de forta majora sau stare de necesitate, deplasarea sa nu este posibila, propunerea va fi examinata in lipsa inculpatului, dar numai  in prezenta aparatorului, caruia i se da cuvantul pentru a pune concluzii.
 
(5) Participarea procurorului este obligatorie.

(6) In cazul in care judecatorul acorda prelungirea, aceasta nu va putea dep asi 30 de zile.

 (7) Judecatorul  solutioneaza  propunerea  si  se  pronunta  asupra  prelungirii  arest arii preventive,  in termen de 24 de ore de la primirea dosarului,  si comunica incheierea celor lipsa de la judecata in acelasi termen.

 (8) Incheierea  prin  care  s-a  hotarat  asupra  prelungirii  arestarii  poate  fi  atacata  cu recurs de procuror sau de inculpat  in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti,  sau  de  la  comunicare,  pentru cei  lipsa.  Recursul se  solutioneaza inainte  de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior  incheierii atacate.

(9) Recursul,  declarat  impotriva  incheierii  prin  care  s-a  dispus  prelungirea  arestarii preventive, nu este suspensiv de executare.

(10) Dispozitiile art. 1403  alin. 3-7 si 9 se aplica in mod corespunzator la judecarea recursului.

(11) Masura dispusa de judecator se comunica administratiei locului de de tinere, care este obligata sa o aduca la cunostinta inculpatului.

(12) Daca  incheierea  judecatorului  de  la  prima  instanta  nu  este  atacata  cu  recurs, instanta este obligata sa restituie dosarul organului de urmarire penala in termen de 24 de ore de la expirarea termenului de recurs.

(13) Judecatorul  poate  acorda  si  alte  prelungiri,  fiecare  neputand  depasi  30  de  zile. Dispozitiile  alineatelor  precedente  se  aplica  in  mod  corespunzator.  Durata  totala  a arestarii preventive  in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil,  si nu mai mult de 180 de zile.

Art. 160:  Mentinerea arestarii inculpatului la primirea dosarului

(1) Cand procurorul dispune, prin rechizitoriu, trimiterea  in judecata a inculpatului aflat in stare de arest, dosarul se  inainteaza instantei competente cu cel putin 5 zile inainte de expirarea mandatului de arestare sau, dupa caz, a duratei pentru care a fost dispusa prelungirea arestarii.

(2) Instanta, in camera de consiliu, procedeaza potrivit art. 3001.

Art. 160a:  Arestarea inculpatului in cursul judecatii

(1) Arestarea  preventiva  a  inculpatului  poate  fi  dispusa  in  cursul  judecatii,  prin incheiere motivata, daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul
dintre cazurile prevazute de art. 148.

(2) Incheierea poate fi atacata separat cu recurs. Termenul de recurs este de 24 de ore si curge de la pronuntare, pentru cei prezenti,  si de la comunicare, pentru cei lipsa. Dosarul va fi inaintat instantei de recurs in termen de 24 de ore, iar recursul se judeca in 3 zile. Recursul declarat  impotriva  incheierii prin care s-a dispus arestarea nu este suspensiv de executare.

(3) Dispozitiile art. 151 se aplica si in cazul arestarii inculpatului in cursul judecatii.

(4) Fata  de  inculpatul  care  a  mai  fost  anterior  arestat   in  aceeasi  cauza,  in  cursul urmaririi penale  sau al judecatii, se poate  dispune  din nou aceasta  masura,  daca  au intervenit elemente noi care fac necesara privarea sa de libertate.

Art. 160b:  Verificari privind arestarea inculpatului  in cursul judecatii

(1) Judecatorul poate dispune,  in cursul judecatii,  prin  incheiere  motivata,  arestarea preventiva a inculpatului, daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143  si exista vreunul  dintre  cazurile  prevazute  de  art.  148.  In  cursul  judecatii  in  prima  instanta arestarea preventiva este luata pe o durata ce nu poate dep asi 30 de zile.
 
(2) Daca  instanta  constata  ca  arestarea  preventiva  este  nelegala  sau  ca  temeiurile care au determinat arestarea preventiva au incetat sau nu exista temeiuri noi care sa justifice  privarea  de  libertate,  dispune,  prin   incheiere  motivata,  revocarea  arestarii preventive si punerea de indata in libertate a inculpatului.

 (3) Cand  instanta  constata  ca  temeiurile  care  au  determinat  arestarea  impun in continuare  privarea  de  libertate  sau  ca  exista  temeiuri  noi  care  justifica  privarea  de libertate, instanta dispune, prin incheiere motivata, mentinerea arestarii preventive.

(4) Incheierea poate fi atacat a cu recurs, prevederile art. 160 a  alin. 2 aplicandu-se in mod corespunzator.


Dispozitii speciale pentru minori

Art. 160e:  Dispozitii generale

(1) Retinerea si arestarea preventiva a minorului se fac potrivit dispozitiilor prevazute in sectiunile I, II si IV, cu derogarile si completarile din prezenta sectiune.

(2) La   stabilirea   dispozitiilor   aplicabile   cu   privire   la   masura   retinerii   si   arestarii preventive  se  are  in  vedere  varsta  invinuitului  sau  inculpatului  de  la  data  la  care  se dispune asupra luarii, prelungirii sau mentinerii masurii preventive.

Art. 160f:  Drepturile proprii si regimul special pentru minori

(1) Minorilor retinuti sau arestati preventiv li se asigura, pe langa drepturile prevazute de  lege  pentru  detinutii  preventiv  ce  au  depasit  18  ani,  drepturi  proprii  si  un  regim special  de  detentie  preventiva,  in  raport  cu  particularitatile  varstei  lor,  astfel  incat masurile  privative  de  libertate,  luate  fata  de  minori  in  scopul  bunei  desfasurari  a procesului penal ori al  impiedicarii sustragerii lor de la urm arirea penala, judecata ori de la  executarea  pedepsei,  sa  nu  prejudicieze  dezvoltarea  fizica,  psihica  sau  morala  a minorului.

(2) Invinuitilor  sau  inculpatilor  minori,  retinuti  ori  arestati  preventiv,  li  se  asigura  in toate cazurile asistenta juridica obligatorie, organele judiciare fiind obligate sa ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu daca minorul nu si-a ales unul si pentru ca acesta sa poata lua contact direct cu minorul arestat  si sa comunice cu el.

(3) Atunci cand se dispune retinerea sau arestarea preventiva a unui invinuit ori inculpat minor se incunostinteaza despre aceasta imediat, in cazul retinerii, si in termen de 24 de ore, in cazul arestarii, parintii, tutorele, persoana  in ingrijirea sau supravegherea careia se afla minorul, alte persoane pe care le desemneaza acesta, iar  in caz de arestare,  si serviciul de reintegrare sociala a infractorilor si de supraveghere a executarii sanctiunilor neprivative  de  libertate  de  pe  langa  instanta  careia  i-ar  reveni  sa  judece  in  prima instanta cauza, consemnandu-se aceasta intr-un proces-verbal.
 

 

(4) In timpul retinerii sau arestarii preventive, minorii se  tin separat de majori, in locuri anume destinate minorilor arestati preventiv.

(5) Respectarea  drepturilor  si  a  regimului  special  prevazute  de  lege  pentru  minorii retinuti  sau  arestati  preventiv  este  asigurata  prin  controlul  unui  judecator  anume desemnat  de  presedintele  instantei,  prin  vizitarea  locurilor  de  detinere  preventiva  de catre  procuror,  precum  si  prin  controlul  altor  organisme  abilitate  de  lege  sa  viziteze detinutii preventiv.

Art.  160g: Retinerea  minorului  la  dispozitia  organului  de  cercetare penala sau a procurorului

(1) In mod cu totul exceptional, minorul intre 14 si 16 ani, care raspunde penal, poate fi retinut la dispozitia procurorului sau a organului de cercetare penal
a, cu instiintarea si sub controlul procurorului, pentru o durata ce nu poate depasi 10 ore, daca exista date certe ca  minorul a comis o infractiune pedepsita de lege cu detentiunea pe viata  sau inchisoare de 10 ani ori mai mare.

(2) Retinerea poate fi prelungita numai daca se impune, prin ordonanta  motivata, de procuror, pentru o durata de cel mult 10 ore.

Art. 160h:  Arestarea preventiva a minorului

(1) Minorul  intre  14  si  16  ani  nu  poate  fi  arestat  preventiv  decat  daca  pedeapsa prevazuta  de  lege  pentru  fapta  de  care  este  invinuit  este  detentiunea  pe  viata  sau inchisoarea de 10 ani ori mai mare  si o alta masura preventiva nu este suficienta.

(2) Durata arestarii inculpatului minor intre 14 si 16 ani este, in cursul urmaririi penale, de  cel  mult  15  zile,  iar  verificarea  legalitatii  si  temeiniciei  arestarii  preventive  se efectueaza  in  cursul  judecatii  periodic,  dar  nu  mai  tarziu  de  30  de  zile.  Prelungirea acestei masuri in cursul urmaririi penale sau mentinerea ei in cursul judecatii nu poate fi dispusa decat in mod exceptional. Arestarea preventiva a minorului  in cursul urmaririi penale nu poate sa depaseasca, in total, un termen rezonabil  si nu mai mult de 60 de zile,  fiecare  prelungire  neputand  depasi  15  zile. 
In  mod  exceptional,  cand  pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea de 20 de ani sau mai mare, arestarea preventiva  a inculpatului minor  intre 14  si 16 ani  in cursul urmaririi penale poate fi prelungit a pana la 180 de zile.

 (3) Inculpatul minor mai mare de 16 ani poate fi arestat preventiv  in cursul urmaririi penale pe o durata de cel mult 20 de zile. Durata masurii preventive poate fi prelungit a
in  cursul  urmaririi  penale,  de  fiecare  dat a  cu  20  de  zile.  Arestarea  preventiva  a inculpatului minor in cursul urmaririi penale nu poate sa depaseasca, in total, un termen rezonabil si nu mai mult de 90 de zile. 
In mod exceptional, cand pedeapsa prev azuta de lege  este  detentiunea  pe  viata  sau  inchisoarea  de  10  ani  ori  mai  mare,  arestarea preventiva a inculpatului minor in cursul urmaririi penale poate fi prelungit a pana la 180 de zile. Verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii preventive a inculpatului minor mai mare de 16 ani  in cursul judecatii se efectueaza periodic, dar nu mai tarziu de 40 de zile.

 (4) Durata arestarii invinuitului minor este de cel mult 3 zile.

 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Codul de procedura penala - Arestarea preventiva":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016