„Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”
Secretarul de stat, Simona-Maya Teodoroiu, a participat luni, 10 decembrie 2012, la reuniunea la nivel inalt a Retelei Anticoruptie pentru Europa de Est si Asia Centrala a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), „Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”, organizata la Paris.
Secretarul de stat a moderat sesiunea referitoare la promovarea politicilor anticoruptie si a intervenit in cadrul acesteia, prezentând succint bunele practici dezvoltate de România in domeniul anticoruptie si elementele de noutate aduse de Strategia nationala anticoruptie 2012-2015, adoptata anul acesta de Guvernul României si asumata de Parlamentul României.
Oficialii la nivel inalt din structurile de aplicare a legii si sefii institutiilor anticoruptie, precum si reprezentantii la nivel inalt din tarile OCDE au facut schimb de opinii despre modalitatile de a avansa reformele catre o legislatie moderna si eficienta impotriva coruptiei. S-au discutat experientele si practicile relevante ale statelor participante in domenii esentiale precum prevenirea coruptiei, functionarea institutiilor independente anticoruptie, asigurarea finantarii adecvate a masurilor anticoruptie, precum si transpunerea recomandarilor OCDE in legislatia si practica statelor membre ale organizatiei.
De asemenea, s-au purtat discutii despre modalitatile de consolidare a capacitatii organelor de aplicare a legii de a detecta si urmari infractiunile de coruptie, despre asigurarea integritatii acestora, precum si despre identificarea directiilor strategice pentru imbunatatirea cooperarii internationale si regionale in investigarea si urmarirea penala a coruptiei.
La finalul reuniunii, participantii au adoptat o Declaratie politica privind angajamentul si directiile strategice pentru actiunile viitoare de combatere a coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala. Elementele cuprinse in aceasta declaratie politica se regasesc integral in Strategia nationala anticoruptie 2012-2015.
Mentionam ca recent, România si-a reiterat interesul de a deveni stat membru al OCDE, prin relansarea procesului de aderare la aceasta organizatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<