„Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”
Secretarul de stat, Simona-Maya Teodoroiu, a participat luni, 10 decembrie 2012, la reuniunea la nivel inalt a Retelei Anticoruptie pentru Europa de Est si Asia Centrala a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), „Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”, organizata la Paris.
Secretarul de stat a moderat sesiunea referitoare la promovarea politicilor anticoruptie si a intervenit in cadrul acesteia, prezentând succint bunele practici dezvoltate de România in domeniul anticoruptie si elementele de noutate aduse de Strategia nationala anticoruptie 2012-2015, adoptata anul acesta de Guvernul României si asumata de Parlamentul României.
Oficialii la nivel inalt din structurile de aplicare a legii si sefii institutiilor anticoruptie, precum si reprezentantii la nivel inalt din tarile OCDE au facut schimb de opinii despre modalitatile de a avansa reformele catre o legislatie moderna si eficienta impotriva coruptiei. S-au discutat experientele si practicile relevante ale statelor participante in domenii esentiale precum prevenirea coruptiei, functionarea institutiilor independente anticoruptie, asigurarea finantarii adecvate a masurilor anticoruptie, precum si transpunerea recomandarilor OCDE in legislatia si practica statelor membre ale organizatiei.
De asemenea, s-au purtat discutii despre modalitatile de consolidare a capacitatii organelor de aplicare a legii de a detecta si urmari infractiunile de coruptie, despre asigurarea integritatii acestora, precum si despre identificarea directiilor strategice pentru imbunatatirea cooperarii internationale si regionale in investigarea si urmarirea penala a coruptiei.
La finalul reuniunii, participantii au adoptat o Declaratie politica privind angajamentul si directiile strategice pentru actiunile viitoare de combatere a coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala. Elementele cuprinse in aceasta declaratie politica se regasesc integral in Strategia nationala anticoruptie 2012-2015.
Mentionam ca recent, România si-a reiterat interesul de a deveni stat membru al OCDE, prin relansarea procesului de aderare la aceasta organizatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<