„Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”
Secretarul de stat, Simona-Maya Teodoroiu, a participat luni, 10 decembrie 2012, la reuniunea la nivel inalt a Retelei Anticoruptie pentru Europa de Est si Asia Centrala a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), „Reiterarea vointei politice de a lupta impotriva coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala”, organizata la Paris.
Secretarul de stat a moderat sesiunea referitoare la promovarea politicilor anticoruptie si a intervenit in cadrul acesteia, prezentând succint bunele practici dezvoltate de România in domeniul anticoruptie si elementele de noutate aduse de Strategia nationala anticoruptie 2012-2015, adoptata anul acesta de Guvernul României si asumata de Parlamentul României.
Oficialii la nivel inalt din structurile de aplicare a legii si sefii institutiilor anticoruptie, precum si reprezentantii la nivel inalt din tarile OCDE au facut schimb de opinii despre modalitatile de a avansa reformele catre o legislatie moderna si eficienta impotriva coruptiei. S-au discutat experientele si practicile relevante ale statelor participante in domenii esentiale precum prevenirea coruptiei, functionarea institutiilor independente anticoruptie, asigurarea finantarii adecvate a masurilor anticoruptie, precum si transpunerea recomandarilor OCDE in legislatia si practica statelor membre ale organizatiei.
De asemenea, s-au purtat discutii despre modalitatile de consolidare a capacitatii organelor de aplicare a legii de a detecta si urmari infractiunile de coruptie, despre asigurarea integritatii acestora, precum si despre identificarea directiilor strategice pentru imbunatatirea cooperarii internationale si regionale in investigarea si urmarirea penala a coruptiei.
La finalul reuniunii, participantii au adoptat o Declaratie politica privind angajamentul si directiile strategice pentru actiunile viitoare de combatere a coruptiei in Europa de Est si Asia Centrala. Elementele cuprinse in aceasta declaratie politica se regasesc integral in Strategia nationala anticoruptie 2012-2015.
Mentionam ca recent, România si-a reiterat interesul de a deveni stat membru al OCDE, prin relansarea procesului de aderare la aceasta organizatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<