Un barbat care s-a intors recent in Romania dupa 5 ani petrecuti in Marea Britanie spune ca este nemultumit de ce a gasit acasa. Iata mesajul sau si pe cine da vina pentru situatia curenta.
Dupa jumatate de deceniu de lucrat in Marea Britanie, Octavian Herta s-a intors in Romania. Este acasa de aproape un an si de atunci a remarcat mai multe probleme in orasul sau de domiciliu.
El spune ca nu s-a intors cu extrem de multi bani, dar impreuna cu partenera sa aveau suficienti pentru a porni o afacere. Si au incercat sa-si gaseasca tot ce le trebuie pentru a deveni mici antreprenori in Ramnicu Valcea.
"Romania e cea mai buna tara pentru cheltuit bani. Zici ca-i sugativa, jur, cum pui piciorul aici, cum incep sa-ti zboare firfireii din buzunare.
E nenorocire. Cred ca tara asta, cand era mica, voia sa se faca Dubai atunci cand va fi mare. Cu oricati bani ai veni de dincolo, aici constati ca esti sarac.
Nu ca ne-am fi intors noi cu milioane, dar nici n-am venit cu mainile in fund. Ei bine, am constatat ca eram mai bogati in Londra decat in Ramnicu Valcea.
Sunt mai multe Rolls-uri si Bentley-uri pe km patrat in Valcea decat in Kensington, Holland Park si Hampstead la un loc. Seicii ghetoului, pe cuvant daca va mint.
La prima vedere, zici ca-i o saracie de oras (bine, chiar e, dar ma ajuta pe mine sa ajung undeva cu textul asta). Toata vechea industrie s-a dus pe pix, mancata de sacalii locali, cot la cot cu jupanii care s-au perindat prin guvernele – dezastru ale ultimelor trei decenii.
In locul ei nu s-a pus nimic, orasul fiind tinut in subdezvoltare de o mana de smecheri, care l-au luat in stapanire de parca l-ar fi mostenit de la mamicile lor, blestemate sa fie zilele cand i-au nascut pe praduitorii astia mai lacomi decat Attila Hunul.
Daca nu stiati, asta-i orasul lui Ali Baba si al celor 40 de hoti. Politicieni, oameni de afaceri si interlopi (de multe ori, 3 in 1), in frunte cu stapanul inelelor, Faraonul, ales de fiecare data de cetateni inconstienti ca sa o ia de la capat cu jefuirea orasului care i se inchina pana la pamant.
Zici ca-s loviti de sindromul Stockholm toti alegatorii astuia", a transmis barbatul.
Probleme la nivel local
Mai in gluma, mai in serios el arata ca simte Ramnicu Valcea ca un oras in care au ajuns din greseala prea multi miliardari din Dubai pentru ca n-a functionat Google Maps corect.
"Va dati seama cum te simti cand vii din Londra, Tokyo sau New York pe strip-ul din Ramnicu Valcea City? Ca ultimul sarac, va spun io.
Toti banii pe care i-ai facut tu prin munca cinstita nu valoreaza nici cat portiera unui Bentley condus de unul care spala de ani de zile bani pentru Corduneni, construind sute de apartamente in oras si care nu a fost intrebat nici macar o data in viata lui de vreun inspector ANAF de unde mm are el milioanele de euro pe care le baga in constructii.
In fine, ati inteles ideea. Orasul de provincie tipic romanesc, controlat de interlopi si politicieni de carton, in care salariul mediu este insuficient pentru un trai decent, dar in care se invartesc volane imbracate-n piele de Cordoba.
Un fel de Medellin, cu sute de Escobari pe care nu-i deranjeaza nimeni din furaciuni. In loc de favele, ghetouri. In loc de trafic cu cocaina, combinatii imobiliare.
Mecanismul perfect prin care se produc bani pentru vile de lux, vacante exotice, masini scumpe si campanii electorale cumparate om cu om.
Ciclul ideal, in care banii sunt pastrati in aceleasi maini ce se spala una pe alta, in care saracii devin mai saraci iar bombardierii politici si de cartier devin adevarati lorzi ai smecheriei oltenesti.
In tot contextul asta, ne-am intors noi in oras. Plini de optimism, ne-am flausat in cateva luni. Ne-am dat seama ca nu avem sanse sa pornim un business cu banii pe care-i aveam", a mai scris Herta pe Facebook.
Acum este determinat sa plece.
"In Ramnicu Valcea (ca si in alte orase sarace, in care nu au intrat investitii) sunt inca oameni care lucreaza pe 1.500 de lei, daca-i vad si p-aia. Imi spunea astazi cineva ca lucreaza 12 ore pe zi in frig pentru sub 2.000 de lei. Plus sambata si duminica. Horror", a mai spus el.
Herta si-a incheiat mesajul cu precizarea ca acum va cumpara un bilet spre Londra "doar dus".
In trecut, Octavian Herta a mai spus ca "statul roman este nimic altceva decat o caracatita institutionala lenesa cu mii de tentacule, populata cu milioane de cetateni care isi doresc doar sa traiasca la nesfarsit dupa aceleasi reguli, conservandu-si privilegiile".
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<