Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curtea Constitutionala, pichetata de Blocul National Sindical

Blocul National Sindical (BNS) anunta ca isi va face simtita prezenta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pentru a obtine solutii la problema contributiilor sociale.

BNS a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca picheteaza principala cale de acces a judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei, in datele de 4 si 5 decembrie 2019, intre orele 9,00-12,00.

"Prin acest protest vrem sa atragem atentia presedintelui Curtii Constitutionale, dar si a celorlalti membri ai Curtii asupra faptului ca, in intervalul noiembrie 2018-august 2019, au fost inregistrate la Curte 19 dosare care vizeaza in integralitate sau partial prevederi ale Titlul V, din OUG 79/2017. Peste 1 milion de salariati au fost afectati in drepturile lor individuale garantate de Constitutia Romaniei in cursul anului 2018", au transmis sindicalistii.

Titlul la care se face referire vizeaza modificari importante la plata contributiilor sociale. 

"Cerem Curtii Constitutionale sa respecte propria lege de functionare 47/1992, cat si propriul regulament. Un subiect atat de important pentru milioane de salariati ai Romaniei cat si pentru generatiile viitoare (intrucat OUG 79/2017 genereaza mecanisme de finantare ale sistemului de securitate sociala din Romania) nu poate sa astepte la nesfarsit o solutie de constitutionalitate! Cerem, de asemenea,  celorlalte institutii responsabile sa-si indeplineasca atributiile prevazute de lege si sa comunice punctele de vedere oficiale catre Curte cu maxima celeritate, aici referindu-ne la Avocatul Poporului, Guvernul Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul Romaniei", au mai transmis sinducalistii.

Acestia ii solicita si presedintelui Klaus Iohannis, "ca garant al democratiei si statului de drept, sa sesizeze institutiile abilitate, mai sus mentionate, si sa adopte o pozitie publica".

Potrivit sindicalistilor, la pichet participa cel putin 50 de persoane printre care si salariati ale caror drepturi individuale au fost afectate de OUG 79/2017.

Despre OUG nr. 79/2017

Actul a fost adoptat de Guvernul Mihai Tudose cu acordul ministrului finantelor publice, Ionut Misa, ministrul afacerilor externe, Teodor-Viorel Melescanu, p. Ministrul delegat pentru afaceri europene, Cristian-Gabriel Winzer, secretar de stat viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, Paul Stanescu, ministrului muncii si justitiei sociale, Lia-Olguta Vasilescu, ministrului pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Ilan Laufer, ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, ministrului transporturilor, Felix Stroe, ministrului sanatatii, Florian-Dorel Bodog, p. ministrului apararii nationale, Nicolae Nasta, secretarului de stat din Secretariatul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi si secretarului de stat p. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Teohari Vulcanescu.

Conform motivelor oferite atunci, promovarea acestui act normativ a fost determinata in principal de necesitatea:

  • implementarii masurilor din domeniul fiscal cuprinse in Programul de guvernare, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 496 din 29 iunie 2017;
  • elaborarii Legii bugetului asigurarilor sociale de stat si a Legii bugetului de stat pentru anul 2018;
  • asigurarii predictibilitatii cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri;
  • introducerii unor masuri de consolidare a incasarilor din domeniul impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
  • de a clarifica urgent situatiile in care organele fiscale pot refuza dreptul de deducere a TVA, pentru asigurarea aplicarii unui tratament unitar tuturor operatorilor economici;
  • prevenirii si combaterii riscurilor de evaziune fiscala cu produse alcoolice si tutun prelucrat;
  • incurajarii contribuabililor sa isi declare in mod transparent obligatiile fiscale, prin asigurarea unor conditii echitabile si eficiente de concurenta pentru toti contribuabilii platitori de impozit pe profit, in scopul imbunatatirii conformarii;
  • transpunerii in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne (ATAD), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 19 iulie 2016;
  • reformarii sistemelor sociale publice din Romania in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati. In acest sens, se reduce numarul contributiilor sociale obligatorii, angajatorul urmand ca, in continuare, sa stabileasca, sa retina, sa declare si sa plateasca obligatiile datorate;
  • respectarii prevederilor Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri, prin actualizarea impozitului pentru vehiculele de transport de marfa cu masa autorizata egala sau mai mare de 12 tone, conform ratei de schimb a monedei euro (1 euro = 4,5878 lei), astfel cum a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 octombrie 2017(C331/04).

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Curtea Constitutionala, pichetata de Blocul National Sindical":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI