Trei deputati PDL, Axenie Carmen, Boldea Mihail si Sandru Mihaela Ioana, au initiat o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala, la sfarsitul lunii aprilie. Aceasta propunere incearca sa simplice modalitatea de concluzionare a unui proces in cazul absenti unuia dintre martori.
"Actuala reglementare prevedea posibilitatea unor abuzuri din partea organelor de urmarire penala si toate principiile constitutionale erau incalcate", se spune in Expunerea de motive a acestui Proiect. "De asemenea, procesele penale trenau in mod excesiv, in fata instantei de jucata, motivat de faptul ca martorii audiati in faza urmaririi penale nu erau de gasit si nici nu se prezentau la termenele de judecata.
In vederea respectarii dreptului de aparare in procesul penal, in vederea desfasurarii unui proces echitabil si respectarii principiului contradictorialitatii si nemijlocirii, in vederea unei celeitati a procesului penal, precum si pentru a respecta deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului, se impune adoptarea prezentei propuneri legislative", conchid initiatorii Legii.
Practic, urmeaza a se modifica Articolul 327, alineatul (3) din Codul de Procedura Penala, care va avea urmatorul cuprins:
(3) Daca ascultarea vreuneia dintre martori nu mai este posibila, instanta dispune inlaturarea depozitiei sale date de acesta in cursul urmaririi penale si nu va tine seama de ea la judecarea cauzei".
Propunerea a fost inaintata la Senat pe 27 martie 2010.
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ACEASTA PROPUNERE LEGISLATIVA
Va recomandam
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<