Miscarea impotriva etnobotanicelor ia amploare. Dupa mitingul organizat de „popor” in Piata Victoriei, iata ca au luat atitudine si parlamentarii. Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a inaintat o propunere legislativa privind reglementarea conditiilor de punere pe piata a plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope si derivatilor acestora.
Proiectul de lege supus dezbaterii prevede interzicerea comertului on-line cu produse etnobotanice si interzicerea promovarii produselor si locatiilor de comercializare.
„Initiativa legislativa, pe fondul unei lipse a reglamentarilor normative in materie, vine in intampinarea combaterii producerii, consumului si comercializarii substantelor cu efecte nocive asupra persoanelor, cat si, in final, asupra societatii.
Mai precis, proiectul de lege aduce o serie de masuri prin care autoritatile publice (Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cat si structurile judetene ale acestora) capata prerogative menite a conduce la exercitarea unui control institutional riguros asupra plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope si derivatilor acestora.
Totodata, prin capitolul destinat raspunderii juridice, sunt instituite, pentru prima oara, o serie de masuri drastice fata de nerespectarea prevederilor textului de lege. Sanctiunile vizeaza atat persoanele fizice cat si persoanele juridice, iar raspunderea este si de natura penala, deoarece majoritatea faptelor incriminate sunt catalogate ca infractiuni”, a comunicat Sanda-Maria Ardeleanu.
Printre semnatarii propunerii se numara: Gabriel-Dan Gospodaru, Ioan Balan, Eugen Constantin Uricec, Gheorghe Coroama, Dumitru Pardau, Sorin Fodoreanu, Orest Onofrei, Ghervazen Longher, Mircea Grosaru si Ioan Stan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<