Senatul a votat in sedinta din 18 februarie,adoptarea propunerii legislative privind reglementarea profesiei de bona.
Prin intermediul acestei reglementari, se prevede faptul ca familiei ii revine obligatia de incheiere a unui contract de munca pentru bona.
Mai mult, persoanele care doresc sa exercite profesia de bona trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic, sa detina certificat de calificare, diploma sau alt titlu de bona, sanu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de
cazier judiciar.
Atentie! Persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o fapta penala, persoana care, in exercitarea profesiei de bona a savarsit abuzuri de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, persoanele care locuiesc cu persoane condamnate definitiv pentru fapte penale si persoanele care au fost decazute din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca NU POT EXERCITA PROFESIA DE BONA!
De asmenea, nici persoanele care sufera de boli cronice transmisibile, persoanele dependente de alcool, droguri sau alte substante psihotrope si persoanele carora li s-a retras atestatul de asistent maternal nu pot exercita profesia de bona!
Conform proiectului de lege, familia are obligatia de a incheia contract de munca pentru bona angajata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<