Publicitatea cesiunii se poate face in doua feluri:
- prin notificarea debitorului;
- prin acceptarea cesiunii de catre debitor.
1. Notificarea debitorului se face de catre cedent sau de cesionar printr-o comunicare care poate fi concretizata inclusiv in format electronic si care sa contina ca elemente necesare, identitatea cesionarului, creanta cedata si solicitarea ca plata sa se faca cesionarului. In cazul cesiunii partiale trebuie specificata si intinderea acesteia.
Notificarea cesiunii se poate face de catre cesionar sau de catre cedent, dar in practica cel mai des o notifica cesionarul, intrucat acesta este mai interesat, iar cedentul nu are obligatia legala de notificare.
Daca cesionarul este cel care face notificarea cesiunii, debitorul cedat poate pretinde dovada scrisa a cesiunii, iar pana la prezentarea acesteia notificarea nu produce efecte. Totodata debitorul poate suspenda plata pana la comunicarea dovezii scrise a cesiunii.
Codul Civil ofera cesionarului posibilitatea de a notifica debitorul cedat si prin cererea de chemare in judecata care va include si comunicarea cesiunii de creanta.
In acest sens putem observa o similaritate cu punerea in intarziere a debitorului prevazuta de art. 1522, al. 1 Cod Civil, procedura care permite ca notificarea de executare sa fie realizata prin cererea de chemare in judecata (nota 1).
.
Cand notificarea debitorului are loc odata cu cererea de chemare in judecata, acesta nu poate fi obligat la cheltuieli de judecata daca plateste pana la primul termen, cu exceptia situatiei cand debitorul se afla deja in intarziere.
Art. 902, al. 2, pct. 6 din Codul Civil ofera posibilitatea notarii in cartea funciara a cesiunii de venituri.
2. Acceptarea cesiunii de catre debitor se poate face printr-un inscris cu data certa.
(nota 1) Ionel Reghini-Introducere in dreptul civil, Editura Hamangiu, 2013
Autor: Consilier Juridic Ana-Maria Borz
Sursa: Recuperarea Debitelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<