Publicitatea cesiunii se poate face in doua feluri:
- prin notificarea debitorului;
- prin acceptarea cesiunii de catre debitor.
1. Notificarea debitorului se face de catre cedent sau de cesionar printr-o comunicare care poate fi concretizata inclusiv in format electronic si care sa contina ca elemente necesare, identitatea cesionarului, creanta cedata si solicitarea ca plata sa se faca cesionarului. In cazul cesiunii partiale trebuie specificata si intinderea acesteia.
Notificarea cesiunii se poate face de catre cesionar sau de catre cedent, dar in practica cel mai des o notifica cesionarul, intrucat acesta este mai interesat, iar cedentul nu are obligatia legala de notificare.
Daca cesionarul este cel care face notificarea cesiunii, debitorul cedat poate pretinde dovada scrisa a cesiunii, iar pana la prezentarea acesteia notificarea nu produce efecte. Totodata debitorul poate suspenda plata pana la comunicarea dovezii scrise a cesiunii.
Codul Civil ofera cesionarului posibilitatea de a notifica debitorul cedat si prin cererea de chemare in judecata care va include si comunicarea cesiunii de creanta.
In acest sens putem observa o similaritate cu punerea in intarziere a debitorului prevazuta de art. 1522, al. 1 Cod Civil, procedura care permite ca notificarea de executare sa fie realizata prin cererea de chemare in judecata (nota 1).
.
Cand notificarea debitorului are loc odata cu cererea de chemare in judecata, acesta nu poate fi obligat la cheltuieli de judecata daca plateste pana la primul termen, cu exceptia situatiei cand debitorul se afla deja in intarziere.
Art. 902, al. 2, pct. 6 din Codul Civil ofera posibilitatea notarii in cartea funciara a cesiunii de venituri.
2. Acceptarea cesiunii de catre debitor se poate face printr-un inscris cu data certa.
(nota 1) Ionel Reghini-Introducere in dreptul civil, Editura Hamangiu, 2013
Autor: Consilier Juridic Ana-Maria Borz
Sursa: Recuperarea Debitelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<