Publicitatea cesiunii se poate face in doua feluri:
- prin notificarea debitorului;
- prin acceptarea cesiunii de catre debitor.
1. Notificarea debitorului se face de catre cedent sau de cesionar printr-o comunicare care poate fi concretizata inclusiv in format electronic si care sa contina ca elemente necesare, identitatea cesionarului, creanta cedata si solicitarea ca plata sa se faca cesionarului. In cazul cesiunii partiale trebuie specificata si intinderea acesteia.
Notificarea cesiunii se poate face de catre cesionar sau de catre cedent, dar in practica cel mai des o notifica cesionarul, intrucat acesta este mai interesat, iar cedentul nu are obligatia legala de notificare.
Daca cesionarul este cel care face notificarea cesiunii, debitorul cedat poate pretinde dovada scrisa a cesiunii, iar pana la prezentarea acesteia notificarea nu produce efecte. Totodata debitorul poate suspenda plata pana la comunicarea dovezii scrise a cesiunii.
Codul Civil ofera cesionarului posibilitatea de a notifica debitorul cedat si prin cererea de chemare in judecata care va include si comunicarea cesiunii de creanta.
In acest sens putem observa o similaritate cu punerea in intarziere a debitorului prevazuta de art. 1522, al. 1 Cod Civil, procedura care permite ca notificarea de executare sa fie realizata prin cererea de chemare in judecata (nota 1).
.
Cand notificarea debitorului are loc odata cu cererea de chemare in judecata, acesta nu poate fi obligat la cheltuieli de judecata daca plateste pana la primul termen, cu exceptia situatiei cand debitorul se afla deja in intarziere.
Art. 902, al. 2, pct. 6 din Codul Civil ofera posibilitatea notarii in cartea funciara a cesiunii de venituri.
2. Acceptarea cesiunii de catre debitor se poate face printr-un inscris cu data certa.
(nota 1) Ionel Reghini-Introducere in dreptul civil, Editura Hamangiu, 2013
Autor: Consilier Juridic Ana-Maria Borz
Sursa: Recuperarea Debitelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<