Piata fortei de munca din Romania este cea mai rigida din Europa. O demonstreaza cele mai recente statistici europene: doar 1% dintre angajatii romani au contracte pe perioada determinata, in timp ce media UE este de 13,5%!
In Polonia, tara care a evitat recesiunea economica, 26,5% dintre angajati sunt platiti in regim de munca temporara, in Olanda ponderea contractelor pe perioada determinata este de 18,2%, in Germania – 14,5%, iar in Franta – 13,5%, potrivit Eurostat.
Lipsa de flexibilitate a Codului Muncii din Romania descurajeaza in prezent firmele sa angajeze personal, chiar daca ar avea nevoie de forta de munca suplimentara.
“Firmele prefera sa nu mai angajeze deloc decat sa se incarce cu noi salariati pe perioada neterminata, pe care s-ar putea sa nu mai aiba resurse sa-i plateasca peste cateva luni”, explica secretarul general al AOAR Cristian Parvan.
Potrivit patronatelor, dar si firmelor de recrutare, reglementarea regimului de munca temporara trebuie sa fie una dintre prioritatile autoritatilor. Nu intamplator expertii FMI au cerut flexibilizarea pietei fortei de munca din Romania ca metoda de redresare economica.
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: RTV
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri