Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti ca plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciu savarsite cu intentie si pentru orice alte infractiuni care aduc atingere prestigiului justitiei, iar actul normativ se va aplica si celor care sunt in prezent condamnati definitiv.
"Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi pentru ca noi am adus pe masa CSM-ului un text pentru a fi dezbatut. In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM care vor fi insusite de MJ si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare a legii. Am stabilit, de asemenea, ca aceasta lege, din momentul in care va intra in vigoare, se va aplica si celor care au fost condamnati pana acum pentru fapte de coruptie si vor pierde aceasta pensie imediat ce legea va intra in vigoare", a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la sedinta CSM.
El a aratat ca nu se pune problema de retroactivitate a legii deoarece aceasta poate dispune doar pentru viitor.
"De aceea, cei care in momentul de fata au fost condamnati si primesc pensie nu vor mai beneficia din momentul in care legea va intra efectiv in vigoare", a sustinut ministrul.
Cazanciuc a explicat ca acestia nu vor da banii inapoi, dar cei care au aceasta pensie in prezent vor beneficia de acest drept pana in momentul in care legea va intra in vigoare, urmand ca pensia speciala sa fie sistata odata cu aplicarea actului normativ.
Acesta a mentionat ca in momentul in care va primi efectiv textul de la CSM vor fi integrate toate observatiile, iar in maximum doua zile va exista un text final
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<