O initiativa legislativa deja adoptata de Senat modifica prevederile penale in vigoare si stabileste ca pedeapsa definitiva cu inchisoarea pana la 7 ani poate fi executata acasa.
UPDATE 20.05.2020 - Proiectul de lege a fost respins definitiv de Camera Deputatilor. Inchisoarea nu va mai putea fi executata acasa.
"Prezenta propunere are ca scop reglementarea unor sanctiuni penale care sa corespunda standardelor impuse de Uniunea Europeana, dar si de legea fundamentala a statului roman (...) si prin care sa se asigure respectarea Hotararii-Pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei. Totodata, nu trebuie omis nici efectul benefic pe care modificarile legislative initiate il pot produce asupra bugetului de stat, in sensul micsorarii substantiale a costurilor necesare intretinerii detinutilor", se arata in expunerea de motive atasata proiectului de lege care deja a trecut de Senat.
La fel ca in cazul recursului compensatoriu anulat la finele lui 2019, se face referire la condamnarea Romaniei de catre CEDO pentru incalcarea art. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
"De asemenea, a hotarat ca statul va trebui sa asigure, in colaborare cu Comitetul de Ministri, un calendar pentru punerea in practica a masurilor generale corespunzatoare, avand ca scop solutionarea problemei supraaglomerarii din locurile de detinere si problema conditiilor precare de detentie, in conformitate cu principiile Conventiei. (...) Invederam ca printre obligatiile asumate de Guvern se gaseste si cea a modificarii legislatiei in materie, astfel incat sa fie prevazuta si aplicarea unor sanctiuni alternative pentru unele infractiuni ce sunt pedepsite cu inchisoarea", mai arata senatorul PNL Alina Gorghiu.
Parlamentarul arata ca masura executarii pedepsei cu inchisoarea acasa este implementata si in alte state membre UE precum Italia, unde "condamnatilor le este permis sa lucreze ziua in afara locului de detentie, dar noaptea sunt obligati sa se intoarca".
"De asemenea, Codul Penal al Republicii Cehia prescrie printre pedepse si arestul la domiciliu. Nu in ultimul rand, legislatia Olandei si a Belgiei este raliata la aceste exigente ce au caracter umanist", mai explica senatorul PNL.
Gorghiu aminteste ca masurile pe care le propune si Senatul deja le-a adoptat "nu reprezinta o inovatie", intrucat ele au mai fost reglementate in trecut de legislatia romana prin Legea nr. 104/1992.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Propunerea legislativa modifica actualul Cod penal la art. 98 prin introducerea unui nou articol, art. 98^1, care cuprinde conditiile executarii la domiciliu a pedepsei cu inchisoarea.
Art. 98^1
(1) Instanta poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 7 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii este suficienta, iar condamnatului nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
(2) Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei, daca:
a) initial a fost dispusa suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocata;
b) infractoru s-a sustras de la urmarirea penala ori judecata sau a incercat zadarnicerea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor;
c) faptele reprezinta infractiuni contra vietii, contra integritatii corporale sau sanatatii, infractiuni savarsite asupra unui membru de familie sau asupra fatului, infractiuni contra liberatii si integritatii sexuale, infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, precum si infractiuni prevazute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri;
d) persoana a fost condamnata anterior pentru savarsirea fie a infractiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire a evadarii ori pentru tentativa la acestea.
(3) Este obligatorie prezentare motivelor care au determinat executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.
Totodata, art. 98^8 introduce pedeapsa inchisorii mixte: 5 zile acasa si in weekend la penitenciar.
Art. 98^8
In raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inalaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 98^1-98^7, daca apreciaza ca este necesar pentru prevenirea infractorului de la savarsirea de noi fapte penala, instanta poate dispune individualizarea mixta a executarii pedepsei inchisorii: in timpul saptamanii la domiciliu, iar in zilele de sambata si duminica in penitenciar.
Propunerea legislativa a Alinei Gorghiu precizeaza si situatiile in care condamnatul va putea pleca de la domiciliu, dupa cum urmeaza:
Toate aceste actiuni pot fi intreprinse doar cu acordul unui judecator, in urma unei cereri scrise si motivate.
In 2018, Parlamentul a mai incercat sa introduca inchisoarea part-time, dar proiectul a esuat.
Ciprian Ciucu, presedintele PNL Sector 6 si al ANFP, spune ca initiativa legislativa adoptata deja de Senat cu 128 de voturi "pentru" este "facuta in sprijinul saracilor care au facut gainarii", in timp ce pentru "coruptie, infractiuni grave, infractiuni de serviciu, toate alea nasoale nu sunt cuprinse, nu se schimba nimic".
In cazul acestui proiect deputatii vor avea votul final. Apoi, presedintele va trebui sa promulge inchisoarea la domiciliu si cea de weekend prin Decret pentru a se oficializa prin publicarea in Monitorul Oficial.
Votul a fost exprimat prin telefon, avand in vedere starea de urgenta decretata din cauza pandemiei Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.
Votul electronic pentru inchisoarea executata acasa sau 5 zile la domiciliu si in weekend la penitenciar nu a fost disponibil la capitolul transparenta, asadar am ascultat intreaga sedinta din data de 31.03.2020 pentru a va oferi aceasta lista:
In total, au fost 128 de voturi "pentru", 0 "impotriva" si 2 "abtineri".
Camera Deputatilor va decide acum ce se va intampla cu aceasta masura.
Vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri