Raporturile juridice in arbitrajul comercial
Arbitrajul comercial este o institutie mixta, de drept procesual si de drept material, ea ramanand sub aspectul raportului juridic o institutie de drept procesual.
Elementul central al arbitrajului, care da o distinctie acestuia, o constituie conventia arbitrala, pe care urmeaza sa o analizam din aceasta perspectiva. Conventia arbitrala constituie elementul central al arbitrajului privat. Competenta materiala a instantelor judecatoresti fiind de ordine publica, are o singura exceptie, anume trecerea litigiului respectiv de la justitia statala realizata de puterea judecatoreasca, in competent a justitiei private, organizata legal sub forma arbitrajului privat – institutionalizat sau ad-hoc.
Ca element central – conventia arbitrala este aceea care antreneaza exceptia de competenta materiala, prin traducerea litigiului de la puterea judecatoreasca in favoarea arbitrajului, fiind o alternativa jurisdictionala.
Pentru mai multe informatii la fel de utile despre raporturile juridice in arbitrajul comercial clic
AICI Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Cartea Verde a Contabilitatii Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Transformarea „dreptului de judecata“ din domeniul competentelor autoritatilor publice, puterea judecatoreasca in domeniul justitiei private creeaza noi raporturi juridice si de asta data acestea sunt de drept privat. Insa solutiile care se pronunta sunt recunoscute de autoritatile publice cu puterea egala a unei hotarari judecatoresti, scopul fiind acela de a fi pusa in executare cu concursul autoritatilor statului care au competenta in aceasta materie.
Arbitrul are aceasta putere invocata din lege si din conventia partilor, intemeiata pe consimtamantul liber exprimat ca efect al libertatii contractuale de care am mentionat
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri