Potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, transportul pacientilor in ambulanta pe targa sau pe scaune fara centura de siguranta si fumatul in salvari se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei, indiferent daca echipajul respectiv face parte din sistemul public sau cel privat.
Ministerul Sanatatii supune dezbaterii publice un proiect de hotarare de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul sanatatii publice. Proiectul de act normativ prevede sanctiuni drastice in cazul nerespectarii nromelor de igiena, dar si pentru personalul din sistemul medical de urgenta care nu respecta legislatia, indiferent daca lucreaza la stat sau in privat.
Prin acest proiect, MS doreste sa asigure protejarea populatiei prin imbunatatirea activitatilor, serviciilor si produselor cu impact asupra starii de sanatatesi totodata sa asigurare respectarea prevederilor normelor legale de igiena si sanatate publica a amplasamentelor, activitatilor serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de munca, arata Nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, in medicina de urgenta se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei depasirea neautorizata a competentelor de catre membrii unui echipaj, fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private, neasigurarea cu centurile de siguranta a pacientilor pe targa sau pe scaunele din cabina medicala. Aceeasi amenda o va primi si personalul serviciilor de ambulanta private comerciale care nu respecta conditiile de acordare a consultatiilor la domiciliu si ale activitatilor de transport contractate cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate.
Potrivit proiectului, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei, neindeplinirea de catre serviciile de ambulanta private a conditiilor de acordare a asistentei medicale de urgenta la nivel prespitalicesc.
Aceeasi amenda o vor primi serviciile de ambulanta private comerciale, aflate in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate sau cu casele private de asigurari pentru sanatate, in cazul utilizarii unor reclame care sugereaza ca asistenta de urgenta este "gratuita" sau consultatiile sunt "gratuite", cat si pentru neafisarea conform normelor in vigoare a numarului de apel si a modului de prestare a serviciilor reclamelor.
Tot contraventii sunt considerate si angajarea in cadrul serviciilor publice sau private de ambulanta de personal fara certificare si instruire profesionala, neasigurarea dotarii specifice compartimentelor din cadrul serviciilor publice si private de ambulanta, cat si din cadrul Serviciilor Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, conform reglementarilor in vigoare, clasificarea unui echipaj la un nivel superior in conditiile lipsei dotarii necesare nivelului de competenta. Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 5.000 de lei.
Alte contraventii, sanctionate cu amenda de la 5.000 la 15.000 de lei sunt considerate si neasigurarea de catre serviciile de ambulanta private a dotarii ambulantelor cu echipamente, materiale sanitare si medicamente conform reglementarilor legale in vigoare, neasigurarea dotarii minime obligatorie pentru fiecare tip de echipaj, precum si reclasificarea unui echipaj sau a unei persoane la un nivel superior celui autorizat initial, fara obtinerea aprobarii autoritatii de sanatate publica care a emis autorizatia.