Recensamantul care urma sa aiba loc in 2021 va fi amanat din cauza pandemiei Covid-19, boala cauzata de virusul SARS-CoV-2. Ordonanta de urgenta (OUG) deja adoptata va fi modificata.
Comisia centrala pentru Recensamantul populatiei si locuintelor 2021 (CCRPL2021) decaleaza termenele de desfasurare a Recensamantului de proba si a Recensamantului populatiei si locuintelor runda 2021, astfel incat recensamantul de proba se va desfasura in perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensamantul propriu-zis al populatiei si locuintelor (RPL2021) se va desfasura in perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a transmis miercuri Institutul National de Statistica.
Acest recensamant este primul care se va desfasura preponderent online. Fiecare persoana va avea posibilitatea de a se autorecenza, completand chestionarul de recensamant dupa etapa de preinregistrare.
Informatiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate in conformitate cu legislatia in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) si anonimizate imediat dupa intrarea in sistem. Datele colectate la recensamantul de proba si cele rezultate dupa agregarea lor nu vor fi facute publice si nici diseminate in vreun fel, mai transmite INS.
Sanctiunile, insa, raman in vigoare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Conform actului normativ mentionat anterior, recensamantul populatiei va avea loc in 2021. Prin OUG adoptata de Guvern ni se stabilesc o serie de obligatii, insa avem si avantaje pe care le putem utiliza.
Asadar, recensamantul va incepe pe 1 mai 2021 si se va finaliza in 2024. De-a lungul primului an vor fi intervievati romanii, apoi urmand centralizarea, validarea si verificarea datelor declarate.
Premiera la acest recensamant este, asa cum am relatat anterior aici, posibilitatea de a obtine o zi libera platita de la angajator. Cei care se inregistreaza online si completeaza formularul corect cu toate datele cerute vor beneficia de acest avantaj. Acest lucru, conform OUG adoptate, va fi posibil doar in perioada august-septembrie 2020.
Accesul la formularul personal se obtine printr-un username si o parola. Actul virtual va fi deja completat cu datele pe care statul deja le are despre persoana ta, insa va trebui sa fii atent/a la:
Atentie! Angajatorul va trebui sa pastreze la dosarul salariatului codul de confirmare pentru autorecenzare! Acesta va fi generat dupa completarea corecta si completa a formularului electronic.
Dupa expirarea termenului de recenzare online, incepe verificarea pe teren. Astfel, in lunile octombrie-noiembrie vom avea posibilitatea de a discuta cu un reprezentant al INS.
Conform OUG adoptata de Guvernul demis Orban, la recensamantul din 2021 se va pune accent pe:
Important! Refuzul participarii la recensamantul din 2021 poate rezulta intr-o amenda de maximum 5000 de lei, asa cum am relatat pe larg AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE