Daca debitorul se afla deja in insolventa, creditorul nu are alta alternativa sa-si recupereze debitul restant decat prin inscrierea obligatorie la masa credala. Avand in vedere ca la data deschiderii procedurii de insolventa toate actiunile judiciare si extrajudiciare de recuperare a creantelor sunt suspendate, cu exceptia celor deja pornite la data deschiderii insolventei, creditorul nu are alta optiune decat sa se inscrie la masa credala si in functie de rangul creantei sale, sa astepte sa-i fie indestulata aceasta.
Creditor poate fi orice persoana fizica sau juridica, ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului, care poate solicita in mod expres instantei sa ii fie inregistrata creanta in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante, si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului.
Conditii
- creanta sa fie nascuta inainte de deschiderea procedurii
- nu trebuie sa fie constatata printr-un titlu executoriu
- poate fi si sub conditie
- sa fie inscrisa inainte de finalizarea tabelului definitiv consolidat
La masa credala se pot inscrie persoane fizice sau juridice care pot dovedi cu documente justificative ca au de incasat sume de bani de la societatea aflata in insolventa. Se mai pot inscrie pesoane juridice sau fizice care au lucrari in curs inca nefacturate dar prestate in baza unui contract, pentru partea de prestatie efectuata.
Nu are importanta tipul creantei si raportul juridic in baza caruia s-a nascut.
Atentie! Creantele nascute dupa data deschiderii procedurii, in perioada de observatie sau in procedura reorganizarii judiciare vor fi platite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara inscrierea la masa credala. Prevederea se aplica in mod corespunzator pentru creantele nascute in procedura de faliment.
Pentru inscrierea la masa credala nu este necesar ca, creanta sa fie exigibila, scadenta sau constatata printr-un titlu executoriu, poate fi si sub conditie si sa rezulte din acte, cererea de admitere a creantelor trebuind facuta chiar daca acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.
Cererea de inscriere la masa credala trebuie adresata tribunalului insarcinat cu dosarul de insolventa si prevede o taxa de timbru de 200 lei.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<