O societate inregistra datorie si creante la o alta societate care a fost radiata de la Registrul Comertului.
Cum vor fi socase din evidenta contabilia aceste sume avand numai un certificatul constatator de la Registrul Comertului ca acea societate cu care urma sa faca compensarea a fost radiata?
Solutie oferita de specialistii PortalContabilitate.ro
In opinia noastra, administratorul societatii ar trebui sa decida radierea atat a creantei, cat si a datoriei, pentru ca situatiile financiare anuale sa reflecte imaginea fidela, avand in vedere prevederile contabile adoptate in acest sens, fie de Legea 82/1991 privind contabilitatea, fie de OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene.
Administratorul sau inlocuitorul de drept are competenta legala asupra acestei situatii, avand in vedere atributiile sale de administrare si gestiune a patrimoniului societatii comerciale, conform art. 70 – 71 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
Din punct de vedere contabil consideram:
* datoria se radiaza din evidenta contabila prin inregistratre:
401 „Furnizori” = 7588 „Alte venituri din exploatare”
Acest venit este impozabil, avand in vedere ca nu se regaseste printre veniturile scutite de impozit, enumerat de art. 20 din Codul fiscal.
* creanta se va radia din evideta contabila pe seama inregistrarilor:
654 ”Pierderi din creante si debitori diversi” = 4111 „Clienti”/ 4118 „Clienti incerti sau in litigiu”
Cheltuiala cu pierderea din creante este deductibila, daca radierea clientului s-a produs din cauza insolventei sau a falimentului acestuia. Alte situatii in care pierderile din creante sunt deductibile la calculul impozitului pe profit sunt enumerate de art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal.
Daca radierea societatii nu a fost cauzata de faliment sau insolventa, cheltuiala nu este deductibila, in cazul in care nu i s-a constituit un provizion pentru depreciere. Daca exista constituit un provizion din depreciere, cheltuiala este nedeductibila numai pentru partea ce nu este acoperita de provizion.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<