Familiile cu cinci copii ar putea beneficia de impozit ZERO pe casa si masina, potrivit unui proiect de lege depus in dezbatere la Senat.
Propunerea legislativa are ca obiectiv "sustinerea familiilor ce au in ingrijire mai multi copii, prin multiplicarea facilitatilor oferite acestora, precum si de stimulare a natalitatii, in contextul in care Romania se confrunta cu un deficit semnificativ din acest punct de vedere".
Initiatorii proiectului de act normativ sustin ca acordarea acestor facilitati fiscale, sub forma unor reduceri/scutiri de la plata taxelor si impozitelor familiilor cu trei sau mai multi copii, precum si celor care adopta copii din sistemul de protectie al statului, va avea efecte sustenabile pentru stimularea romanilor in acest sens.
"Initiativa legislativa propusa vine in mod categoric si in sprijinul tinerelor familii, deoarece, de fiecare data cand s-au acordat anumite facilitati, acestea au condus la o crestere a natalitatii. Propunerea legislativa incurajeaza tinerele familii de a avea copii, dar si de a adopta, in contextul in care Romania face fata cu dificultate fenomenului imbatranirii populatiei si a degradarii structurii acesteia pe varste", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Conform documentului, familiile, inclusiv cele monoparentale, care au in orice forma de intretinere si crestere legala trei sau mai multi copii beneficiaza de reducerea la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil constructie, un imobil teren intravilan in suprafata de un hectar si un teren extravilan in suprafata de pana la zece hectare, dupa cum urmeaza:
- Familiile cu trei copii - 50%;
- Familiile cu patru copii - 75%;
- Familiile cu cel putin cinci copii - 100%.
In cazul familiilor care adopta copii, facilitatea fiscala consta intr-o reducere de 50% de la plata impozitelor mentionate mai sus.
"Problema natalitatii este una extrem de serioasa in Romania si trebuie tratata cu atentie, responsabilitate si profesionalism. Statisticile ingrijoratoare sunt recunoscute si de autoritati, care insa nu au capacitatea necesara de a elabora noi strategii si politici publice care sa incurajeze cresterea natalitatii. Din perspectiva realitatii, prezenta propunere legislativa reprezinta o solutie oportuna si pragmatica atat pentru stimularea tinerilor de a-si intemeia o familie, cat si pentru cuplurile care isi doresc mai multi copii", se mai arata in expunerea de motive.