O societate cu capital integral de stat, si avem cladiri proprietate publica sau privata a unitatilor administrativ teritoriale primite in concesiune. Societatea incheie ulterior contracte de inchiriere pentru aceleasi cladiri cu alte persoane juridice, dar percepe si taxe zilnice de inchiriere de la peroane fizice.
Cine datoreaza impozitul pe cladire in aceasta situatie?
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 249 alin. 3 din Codul fiscal , pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta unor persoane juridice, acestea din urma datoreaza taxa pe cladiri, in conditii similare impozitului pe cladiri.
Enumerarea de la acest articol cu privire la titularii sarcinii fiscale (concesionarii, locatorii, titularii dreptului de administrare sau de folosinta) are in vedere temeiurile juridice diverse prin care, in practica, cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale sunt utilizate de diverse persoane juridice si se refera doar la relatia juridica dintre stat/unitate administrativ-teritoriala si persoana juridica care are incheiat contractul, fara sa urmareasca raporturile juridice ulterioare incheiate de persoana juridica respectiva cu diversi terti in legatura cu exploatarea cladirilor.
Prin urmare, taxa pe cladiri este datorata de societatea cu capital integral de stat care a primit in concesiune cladirile, neprezentand nicio importanta din punct de vedere al taxei modul cum aceasta societate exploateaza ulterior cladirile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<