Spitalele private si cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate vor fi scutite de la plata impozitului pe cladiri.
Printr-un nou proiect de lege se stabileste ca spitalele private vor fi scutite de la plata impozitului de cladiri, astfel "eliminandu-se un regim fiscal descriminatoriu".
La momentul adoptarii Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, legiuitorul a acordat facilitatea scutirii de impozit/taxa pe cladirile unitatilor sanitare publice, in scopul sprijinirii dezvoltarii serviciilor medicale la nivel national. In continutul acestei exceptii, prin sintagma "cladirile unitatilor sanitare publice" se intelege exclusiv cladirea apartinand unitatilor sanitare de tipul spitale/clinici/policlinici din reteaua publica (in subordinea Ministerului Sanatatii sau unitati aflate in directa administrare a unitatilor administratiei publice locale), fara a include in aceasta categorir si unitafile sanitare private, care furnizeaza populatiei servicii medicale similare, in majoritatea situatiilor aceste unitati aflanduse in relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
"Aceasta prevedere legislativa creeaza, din pacate, un regim fiscal discriminatoriu intre unitatile sanitare publice si unitatile sanitare private, aspect care impieteaza asupra dezvoltarii unor servicii de sanatate de calitate pentru populatie", sustin initiatorii.
Semnatarii acestei noi propuneri sunt senatori si deputati apartinand PNL si UDMR.
Ei sustin ca aceasta scutire de impozit ar fi insesizabila pentru bugetele locale catre care sunt platite aceste biruri. Parlamentarii subliniaza ca unitatile sanitare private se regasesc cu precadere in mediul urban, "situatie in care bugetele administratiilor publice locale pot sustine fara dificultati aceasta facilitate".
Pentru ca spitalele private sa fie scutite de la impozitului pe cladiri impreuna cu cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate, se doreste modificarea Codului fiscal la art. 456, alin. (1), lit. h), dupa cum urmeaza:
Forma aflata in prezent in vigoare a art. 456, alin. (1), lit. h) arata astfel:
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Initiativa legislativa a fost inregistrata pentru dezbatere la Senat, asadar Camera Deputatilor va avea votul decizional fiind si forul cu competenta necesara in aceasta materie.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Ramane de vazut ce vor decide parlamentarii cu privire la o noua facilitate fiscala pentru afacerile din Sanatate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri