Pe site-ul Institutului National al Magistraturii a fost dat publicitatii comunicatul cu privire la organizarea concursului de referate privind jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru auditorii de justitie a INM.
Concursul de referate pe teme de jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost sustinut in data de 18 iunie, la sediul INM.
Juriul a fost alcatuit din urmatoarele persoane:
- dl. profesor univ. dr.Valeriu Stoica – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti;
- dl. Csaba Ferenc Asztalos – Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii;
- dl. judecator Victor Horia Dimitrie Constantinescu – Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti.
Iata si temele abordate in cadrul referatelor participante:
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aplicarea masurii confiscarii extinse pentru a fi conforma exigentelor CEDO;
Procedura regularizarii cererii de chemare in judecata si reprezentarea sau asistarea obligatorie a partilor de catre avocat in caile extraordinare de atac.
Compatibilitatea cu standardele Curtii Europene a Drepturilor Omului in materia dreptului de acces la justitie;
Garantiile diplomatice si protectia drepturilor omului;
Confiscarea extinsa;
Asigurarea termenului rezonabil in procesul civil. Sarcina judecatorului national: intre standardul conventional si alte riscuri.
Cu ocazia sustinerii concursului, au fost premiate lucrarile urmatoare:
Premiul pentru cea mai buna prezentare a fost acordat doamnei auditor de justitie Stela Pelican (pentru referatul cu tema Asigurarea termenului rezonabil in procesul civil. Sarcina judecatorului national: intre standardul conventional si alte riscuri, lucrare realizata sub coordonarea doamnei formator Beatrice Ramascanu);
Premiul pentru cea mai buna lucrare scrisa a fost acordat doamnei auditor de justitie Ioana Maria Cimpean (pentru lucrarea cu tema Garantiile diplomatice si protectia drepturilor omului, lucrare realizata sub coordonarea doamnei formator Roxana Rizoiu).
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<